donderdag 28 november 2013

Klijnsma: eerst vier weken zelf werk zoeken voor je bijstand krijgt

Het kabinet wil dat werklozen voortaan eerst zelf vier weken op zoek gaan naar werk, vóór ze recht krijgen op een bijstandsuitkering. Voor werkloze jongeren onder 27 jaar geldt deze regel al. De regel zou ervoor zorgen dan minder mensen een bijstandsuitkering aanvragen, stelt staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Klijnsma schreef vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet van plan is de vier-weken-zoektermijn verplicht te stellen voor alle leeftijden. Sinds 1 januari 2012 moeten werkloze jongeren onder 27 jaar die bij het UWV Jongerenloket aankloppen, eerst vier weken zelf op zoek naar een baan of een opleiding. Pas na die termijn kunnen ze aanspraak maken op een bijstandsuitkering.

GEEN UITKERING MEER NODIG

Door de regel wordt de instroom in de bijstand beperkt, schrijft Klijnsma in de brief. Zo diende 64 procent van de jongeren die zich hadden ingeschreven bij het Jongerenloket in Utrecht, na afloop van de termijn geen uitkeringsaanvraag in. De helft van hen bleek in die vier weken werkzaamheden te hebben gevonden. Ook in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam bleek uit cijfers dat minder jongeren een aanvraag indienden nadat ze eerst vier weken hadden gezocht.
In elf gemeenten is een proef gedaan waarbij ook 27-plussers vier weken zelf moesten zoeken. Dit leidde er volgens Klijnsma’s brief toe dat tussen 30 en de 48 procent van de aanvragers uiteindelijk niet terugkeerde voor een definitieve aanvraag. Gezien de positieve resultaten, lijkt het Klijnsma daarom een goed idee de regel in het hele land in te voeren.