zondag 3 november 2013

'Deurwaarder in gebreke bij beslagvrije voet'

Deurwaarders informeren mensen met schulden vaak slecht over de zogenoemde beslagvrije voet, het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. 

Foto:  ANP
Ook stellen de deurwaarders de beslagvrije voet vaak te laag vast wanneer ze beslag leggen op inkomen.
Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn rapport 'Met voeten getreden - schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders'.Volgens de ombudsman wordt de inkomensgarantie van de beslagvrije voet zo veelvuldig geschonden. Daardoor raken mensen met schulden nog dieper in de financiƫle problemen, vindt hij.


Taak


Brenninkmeijer ziet als een taak van de deurwaarders om de beslagvrije voet te beschermen. Ze moeten de betrokkenen goed informeren, alle belangrijke gegevens opvragen en de beslagvrije voet met terugwerkende kracht corrigeren zodra blijkt dat die onjuist was vastgesteld.
De Nationale ombudsman verrichtte het onderzoek omdat hij sinds 2012 steeds meer klachten kreeg over gerechtsdeurwaarders. In 2011 ontving hij nog 84 klachten over deurwaarders, in 2012 waren dat er 161 en in 2013 verwacht hij uit te komen op circa 200 klachten.
Door: ANP