woensdag 23 januari 2013

Kamer wil meer actie bij aanpak armoede en schulden


De economische crisis maakt het noodzakelijk dat er meer wordt gedaan om armoede en schulden te bestrijden, vindt de Tweede Kamer.

Foto: ANP


Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer hierover met staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Zo stelt GroenLinks voor om meer werk te maken van de samenwerking tussen bedrijfsleven en voedselbanken. Volgens Kamerlid Linda Voortman is het onnodig dat er jaarlijks 9 miljoen ton aan voedsel verspild, waarvan de helft door het bedrijfsleven.
Tegelijkertijd zijn, zo stelt ze, steeds meer gezinnen afhankelijk van de voedselbank en komen voedselbanken steeds vaker tekort.
Het CDA en de PvdA dringen er bij Klijnsma op aan om alsnog te komen met een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS). "In het kader van de preventie is het noodzakelijk dat dit er komt", aldus CDA-Kamerlid Pieter Heerma.
"Wil je schulden snel signaleren, dan is dit een belangrijk instrument." Al jaren wordt er over het LIS gesproken, maar om privacyredenen komt dit niet van de grond. CDA en PvdA willen dat Klijnsma kijkt hoe het LIS er alsnog kan komen.


Race

Heerma wil daarnaast dat Klijnsma voorkomt dat er een 'race' ontstaat van beslaglegging door schuldeisers. Een stapeling zorgt er volgens hem nu voor dat de beslagvrije voet, een deel van het inkomen waaronder schuldeisers geen beslag meer mogen leggen, niet meer wordt gerespecteerd.
"Maak onderscheid tussen mensen die niet willen betalen en mensen die niet kunnen betalen. Nu lapt de deurwaarder vaak de regels aan zijn laars, waaronder mensen verstrikt raken in een schuldenweb waar ze niet meer uit komen", stelt hij.
PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu wil in dit kader een Landelijk Beslagregister. Dit moet voorkomen dat er onder de beslagvrije voet nog schulden worden geïncasseerd.


Regime

De Nationale Ombudsman concludeerde onlangs ook al dat de overheid geen eenduidig regime heeft voor het incasseren van schulden en dat hierdoor mensen extra in de problemen komen.
Overheidsinstanties als de gemeenten, UWV en Belastingdienst gaan nu allemaal hun eigen weg bij het innen van schulden. Ombudsman Brenninkmeijer pleitte daarom voor meer samenwerking tussen de overheidsinstanties.


Budgetwinkel

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil dat elke stad wordt uitgerust met een zogeheten 'budgetwinkel'. Loketten waar schuldenaars met beginnende financiële problemen advies kunnen inwinnen. Momenteel lopen er op een aantal plekken al pilots om dit concept uit te proberen en hij wil van Klijnsma weten wat de effecten hiervan zijn.
Ook vindt hij dat er in de schuldsanering meer aandacht moet komen voor de omgang met geld. Nu ligt de focus volgens de D66'er vooral op het terugdringen van de schulden, zonder dat mensen bijgebracht wordt hoe ze kunnen voorkomen terug te vallen in schulden.
Kuzu wil verder dat de wet wordt aangepast om de kosten die incassobureaus verrekenen te beperken.


Uitkeringen

De VVD gaat er in het debat op aandringen dat gemeenten stoppen met het aanvullen van uitkeringen. Volgens VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zorgt dit er namelijk voor dat de prikkel om te gaan werken wordt weggenomen.
De branchevereniging voor schuldhulpverlening, NVVK, meldde onlangs dat er in 2012 meer werkenden in de schuldhulpverlening zitten dan werklozen.
Door: NU.nl/Lucas Benschop