donderdag 24 januari 2013

Hefpunt maakt belasting betalen makkelijker


Betalingstermijn verruimd van 6 naar 10 termijnen


De inwoners in het noorden van het land betalen waterschapsbelasting via Hefpunt. Dat zijn soms flinke bedragen. Om het de belastingbetaler makkelijk te maken was het mogelijk de aanslag in 6 termijnen te betalen. Voor veel mensen bleek 6 termijnen toch te weinig. Vandaar dat Hefpunt de betaaltermijnen heeft verruimd naar 10 termijnen.

Sinds 2007 voert Hefpunt de belastingen uit voor de drie noordelijke waterschappen. Voorheen deden de waterschappen dit zelf. Vanaf 2010 hebben belastingbetalers de mogelijkheid de aanslag in 6 perioden te betalen. In Fryslân bestond die mogelijkheid al langer.


Van zes naar tien termijnen

Signalen uit de samenleving laten zien dat veel huishoudens ondanks de mogelijkheid van betalen in 6 termijnen nog steeds moeite hebben met het op tijd kunnen betalen. Daardoor ontstaan onnodige aanmaningskosten voor de belastingbetalers. De besturen van de waterschappen zijn daarom akkoord gegaan met het verruimen van het aantal termijnen. Vanaf 2013 bestaat de mogelijkheid om de waterschapsbelastingen in 10 keer te betalen. Mensen geven hiervoor dan een automatische incasso af. Bij de aanslag zit een kaart die men ondertekent en naar Hefpunt opstuurt. Mensen die al hadden gekozen voor automatische incasso hoeven niets te doen. De betalingstermijnen gaat voor die groep automatisch over naar 10 termijnen.