maandag 5 november 2012

LIBO, uw alimentatiespecialist


Wie zijn wij?

Het LBIO is gespecialiseerd in het innen van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Voor een rechthebbende op alimentatie berekenen wij geen kosten. Betalingsplichtigen betalen wel wettelijke invorderingskosten. Indien het LBIO de volledige alimentatie int, ontvangt de rechthebbende dus ook het volledig verschuldigde bedrag. Daarnaast stellen wij ook Ouderbijdragen jeugdzorg vast en we innen deze bijdragen. Dan gaat het om bijdragen van ouders die kinderen (uithuis)geplaatst hebben in bijvoorbeeld een pleeggezin of internaat.
Het LBIO is een overheidsinstelling en verricht in opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie wettelijke taken op het gebied van onderhoudsbijdragen.  

Regelgeving

We houden ons bij de uitvoering van onze taken aan de wettelijke regels, zoals het Burgerlijk Wetboek en de Wet op de jeugdzorg. De wetgeving geeft ons ook bijzondere bevoegdheden. Zo mogen we eenvoudig informatie inwinnen bij onder andere de Belastingdienst, uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid en gemeenten. Bovendien kunnen we - zonder inschakeling van een gerechtsdeurwaarder - beslagleggen op inkomsten uit arbeid of een uitkering.
Deze mogelijkheden ondersteunen onze doelstelling: een kwalitatief goede uitvoering geven aan de (maatschappelijke) incassotaak tegen zo laag mogelijke kosten.

Onze missie

"Het LBIO is de specialist voor het innen van alimentatie. Deskundige medewerkers garanderen een effectieve uitvoering van deze maatschappelijk belangrijke taak."

Hier  leest u alles over het LIBO