vrijdag 23 november 2012

Inkomen en verhoging van de AOW-leeftijd: wat betekent dat ?


Vanaf 2013 gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog. U krijgt dan niet meer vanaf uw 65e verjaardag een AOW-uitkering.

Dit kan betekenen dat u één of meer maanden minder inkomen heeft dan u eigenlijk had voorzien. U kunt een renteloze lening afsluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Of vraag (bijzondere) bijstand aan bij uw gemeente.
Dit kan belangrijk zijn, als u bijvoorbeeld pre-pensioen krijgt tot de maand waarin u 65 wordt of als u op uw 65e verjaardag stopt met werken. Als uw AOW-leeftijd 65 jaar plus drie maanden is, betekent dat dat u in die drie maanden én geen AOW-uitkering, én geen salaris of pre-pensioen krijgt. Mogelijk ontvangt u wel een aanvullend pensioen.

Renteloze lening bij de SVB

Voor AOW’ers die door de verhoging van de AOW-leeftijd per 2013 te maken krijgen met inkomensverlies, is er een voorschotregeling. Dit houdt in dat u een renteloze lening kunt afsluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de AOW uitkeert. U leent dan AOW in de maand(en) tussen uw 65e verjaardag en uw nieuwe AOW-leeftijd. Om deze lening terug te betalen, houdt de SVB een aantal maanden een bedrag in op uw AOW-uitkering.

Als u een socialezekerheidsuitkering heeft, loopt die door tot de dag waarop u de AOW-leeftijd bereikt. Dit geldt voor de WW, WIA, WAO, WAZ, Wajong, Ziektewet, Anw, Toeslagenwet, Bijstand, IOAW en IOAZ. Soms loopt een uitkering niet door omdat - zoals bij de ww het geval kan zijn - de maximale uitkeringsduur is bereikt. In dat geval komt u doorgaans na de ww in aanmerking voor bijstand tot uw AOW-leeftijd.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan opwww.rijksoverheid.nl/aow

Bijstand bij te weinig inkomen

Een andere oplossing is het aanvragen van algemene bijstand of debijzondere bijstand. Daarvoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wilt u meer informatie over deze oplossing? Neem dan contact op met uw gemeente.

Regeerakkoord nieuwe kabinet: van voorschotregeling naar overbruggingsregeling

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is een plan opgenomen om de eerder genoemde voorschotregeling te vervangen door een nieuwe overbruggingsregeling, waarbij wordt gekeken naar het inkomen van de partner en vermogen. Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt en daarna worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Tot die tijd blijft de bestaande voorschotregeling gelden.