woensdag 20 april 2011

Alleenstaande ouder dreigt flinke strop


Het kabinet wil in 2012 bezuinigen op de alleenstaande ouderkorting en de aanvullende alleenstaande ouderkorting.

Uit een enquête van het platform ouderalleen.nl onder ruim duizend alleenstaande ouders blijkt dat deze groep dan gemiddeld 167 euro per maand erop achteruit gaat. De geënquêteerde groep heeft de gevolgen van de voorgenomen bezuiniging doorgerekend aan de hand van haar aangifte inkomstenbelasting 2010.

Het kabinet kondigde de maatregel al aan in het regeerakkoord. Het is behalve een bezuiniging ook een prikkel om de arbeidsdeelname te verhogen. De alleenstaande ouderkorting is voor werkenden en niet-werkenden, de aanvullende korting alleen voor mensen die betaalde arbeid verrichten.

Het gemiddelde bruto inkomen van de door ouderalleen.nl ondervraagde ouders bedroeg vorig jaar 30.142 euro, iets onder modaal. Ze werkten gemiddeld 26,7 uur per week. Al naar gelang hun inkomen bedraagt het maandelijkse inkomensverlies tussen 78 en 205 euro, stelt Bart Keuskamp, eigenaar van de website ouderalleen.nl. Er zijn 400.000 alleenstaande ouders, maar hoeveel er getroffen worden door de bezuinigingsmaatregel is onbekend.

Keuskamp waarschuwt dat vrouwen met kleine baantjes wellicht gaan kiezen voor de bijstand omdat meer uren werken financieel nauwelijks iets oplevert en de combinatie met de zorg voor hun kinderen bemoeilijkt. In reacties tonen ouders die door de maatregel dreigen te worden getroffen zich zeer verontwaardigd. De belastingkorting stelt hen in staat financieel net rond te komen, zeggen ze.

Volgens Tineke van der Kraan, voorzitter van FNV Vrouwenbond, wordt hier een groep gepakt met doorgaans een zwakke arbeidsmarkt- en inkomenspositie. Van der Kraan: "Het idee van deze belastingkorting is dat die mensen in staat stelt wat minder uren te werken en toch uit de bijstand te blijven. Nu moeten ze harder werken, terwijl we weten hoe belangrijk het is dat ze ook aandacht voor hun kinderen hebben."

Piet Hazebosch, bestuursadviseur van CNV Vakcentrale, stelt vast dat 'de onderkant van de samenleving betaalt voor de bankencrisis'.
DEN HAAG - Alleenstaande ouders met kinderen vanaf 12 jaar dreigen volgend jaar 7 tot 10 procent van hun netto inkomen kwijt te raken door het versoberen van twee belastingkortingen.