vrijdag 11 februari 2011

Roodstand binnen één maand aflossen.

Regels voor roodstand worden strenger. Nu mogen consumenten nog drie maanden lang rood staan, maar in de toekomst moet dat debetsaldo binnen een maand worden aangevuld. Lukt dat niet, dan moet de bankklant een kredietwaardigheidstoets ondergaan, net als bij overige kortlopende kredieten. Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.De Eerste Kamer moet dit strikter regime goedkeuren.

Roodstand blijft maar toenemen, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde.

Eind vorig jaar stonden Nederlandse consumenten voor 10 miljard euro in de min op hun betaalrekeningen. In 2009 groeide het debetsaldo nog met een 500 miljoen euro tot 9,7 miljard euro. Ook creditcardkredieten blijven toenemen.

De consument kiest daarmee voor flexibeler, maar veel duurdere leenvormen, concludeert het CBS. Het standaard consumptief krediet is namelijk voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald. In 2010 is voor 9,3 miljard euro krediet verstrekt, 366 miljoen euro minder dan het jaar daarvoor. Het verstrekt krediet en roodstand samen kwam uit op 27,4 miljard euro, dat is 200 miljoen euro minder dan in 2009.