zaterdag 26 februari 2011

Bezem kan door schadepolissen


Per 1 maart kan elke Nederlander dagelijks vrijwel al zijn schadeverzekeringen opzeggen.


  Op die dag vervalt de einddatum van de laatste meerjarige contracten, die meer dan een jaar geleden zijn afgesloten. De verandering geldt polissen voor auto, opstal, inboedel, rechtsbijstand en reizen. En ook voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) en annuleringen van reizen en vakanties.
Levens- en zorgpolissen vallen erbuiten en de verzekeringen voor mobieltjes eveneens. Wie een polis opzegt, moet een maand opzegtermijn in acht nemen. Door de regeling wordt de keuzevrijheid groter en kunnen verzekerden sneller profiteren van een beter of goedkoper aanbod. De meeste nieuwe polissen duren een jaar. Dit neemt niet weg dat verzekerden alert moeten blijven.

  Maatschappijen mogen nog steeds meerjarige polissen aanbieden, bijvoorbeeld voor vijf of tien jaar. Ze moeten hun klanten daar wel nadrukkelijk op wijzen. De laatste moeten dan een dubbele handtekening zetten. Zo'n nieuwe meerjarige polis kan niet tussentijds worden opgezegd. Ook niet na een jaar. Als de polis aan het slot van de looptijd wordt omgezet in een jaarcontract, is die alsnog dagelijks op te zeggen.

  Volgens directeur Erik Hordijk van verzekeringsite.nl loont het vaak de moeite om de verzekeringsportefeuille door te vlooien. ,,Veel mensen kijken daar soms jaren niet naar om. Begrijpelijk, omdat polissen taaie kost zijn. Maar het is niet verstandig. Doordat ze niet letten op premies en dekkingen hebben veel Nederlanders last van oververzekering, dubbele dekking en onzinnige verzekeringen.''
Maar soms ook van onderverzekering, zoals relatief veel voorkomt bij inboedelpolissen. ,,De gouden regel is: verlies of schade die men zelf kan betalen, hoeft niet te worden verzekerd. Leg desnoods een spaarpotje aan. Angst is een slechte raadgever. Stel jezelf altijd de vraag: hoe groot is de kans dat er iets gebeurt en hoe groot is dan de schade?''

Verzekeringen worden vanaf dinsdag een iets duurder, omdat dan de assurantiebelasting wordt verhoogd van 7,5 naar 9,7 procent.