woensdag 8 december 2010

Verplicht werken bij bijstandsuitkering

Mensen die een bijstandsuitkering krijgen, moeten daar in de toekomst wat voor terug gaan doen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Kamp van Sociale Zaken snel met een wet komt om dat te regelen.
Kamer: mensen met uitkering moeten werkenvideo
Al voor de zomer moet het verplicht zijn voor bijstandsgerechtigden om vrijwilligerswerk te doen. Het voorstel van de VVD wordt onder meer gesteund door CDA en PVV.

Logische stap

Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani is het logisch dat van de mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie wordt gevraagd. "De gemeenschap zorgt voor hen, dus dit is het minste wat we van ze kunnen vragen. Ze kunnen bijvoorbeeld thee en koffie rondbrengen in een bejaardentehuis. Of, zoals nu met de gladheid, het terrein rond het tehuis sneeuwvrij maken. Er zijn genoeg taken te doen."

Uitzondering

Sinds 2006 kunnen gemeenten sommige mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, aan het werk zetten. Het gaat dan voornamelijk om het opdoen van werkervaring. Maar de Tweede Kamer wil nu dat de verplichting tot tegenprestatie voor iedereen geldt met een bijstandsuitkering.

Meedoen in samenleving

Mirjam Sterk (CDA): "Het is een kans om mensen zo snel mogelijk te laten participeren. Het is de bedoeling dat mensen niet heel lang in een uitkering zitten, maar uiteindelijk ook weer mee gaan doen in de samenleving. En dat begint bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk doen als het kan. En dus is het een goed idee om dat snel in te voeren."
De verplichting moet voor iedereen gaan gelden. Al kan de gemeente uitzonderingen maken. "Het is in principe voor iedereen, maar wel naar vermogen", zegt Azmani. "Mensen die ziek zijn, kun je misschien niet in een bejaardentehuis aan het werk zetten. Daar moet je reëel in zijn."

SP tegenstander

Sadet Karabulut van de SP is tegen het plan. "Mensen in de bijstand leveren al een tegenprestatie, omdat er een sollicitatieplicht is. Bovendien moeten ze meewerken aan reïntegratietrajecten. Ik vind het dan te ver gaan om ze ook nog klusjes te laten doen waar de gemeente zelf geen geld voor uit wil trekken. Dat lijkt haast wel slavernij."

Bespreking

De Tweede Kamer praat vanaf morgen over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het voorstel van de VVD komt dan ook aan de orde.