vrijdag 3 december 2010

Onderzoek rekenkamer-commissie toont dat het Armoe-beleid strakker moet

  Het onderzoek in opdracht van de Rekenkamer is uitgevoerd door het onderzoeksbureau CAB te Groningen.
Wij als Humanitas "Thuisadministratie" afd. Assen zijn hiervoor zowel schriftelijk als mondeling geintervieuwd. Het rapport hebben we nog niet. 

ASSEN - Naar de mening van de Rekenkamercommissie (RKC) kan het armoedebeleid worden verbeterd. Dat werd tijdens de donderdag gehouden raadszitting duidelijk, toen het onderzoek dat naar het beleid werd ingesteld, werd besproken. Op dit moment is niet duidelijk wie de doelgroe-pen zijn en wat de gemeente met het beleid wil bereiken. Het armoedebeleid is wel ruimhartig.
De RKC onderzoekt of het door de gemeente uitgegeven geld goed is besteed en of de doelen die men voor ogen had ook inderdaad zijn bereikt.
De Sociale Alliantie had voorgesteld een onderzoek te doen naar het armoedebeleid van de gemeente.
Afgelopen donderdag presenteerde de RKC de resultaten.
Het onderzoek had zich toegespitst op twee aspecten, namelijk of de doelgroepen worden bereikt en hoe de samenwerking is binnen de keten van organisaties die zich bezig houden met armoedebestrijding. 
    
Wie moeten er worden geholpen?
De RKC heeft vastgesteld dat het armoedebeleid in Assen is gebaseerd op vertrouwen en niet op het strak toepassen en controleren van de regels. Daardoor worden wel veel mensen bereikt, maar is niet duidelijk welke meetbare doelen de gemeente wil bereiken. Hoeveel mensen worden geholpen en wat mag dat kosten? Ook is niet duidelijk welke de doelgroep is. Wie moeten er worden geholpen?
De gemeente heeft, door de geringe controle, ook te weinig inzicht in de besteding van de beschikbaar gestelde gelden voor de mensen die geholpen worden.
  Meer samenwerking in keten nodig Verder was de RKC van mening dat in de keten van armoede-bestrijders beter zou moeten worden samengewerkt. En de gemeente zou meer werk moeten maken van het zogenaamde ‘meedoenpact’ (gesloten in het kader van het Meedoenbeleid).
Conclusie: het armoedebeleid bereikt veel mensen, maar gezien de lastige financiële omstandigheden van de gemeente zou het beleid wel wat strakker kunnen worden aangepakt.
Maar of de gemeenteraad en het college er ook zo over denken horen we pas als het onderwerp op de raadsagenda komt te staan.
Bernie Wiegman