woensdag 1 december 2010

Stop toekenning zorgbudget opgeheven

De stop voor nieuwe aanvragen voor het persoonsgebonden budget (pgb) wordt op 1 januari opgeheven. Wel wordt de regeling versoberd, schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) dinsdag in een brief aan de TweedeKamer.                                                                            Met het pgb kunnen langdurig zieken, ouderen en gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben. Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zette de aanvraag van nieuwe pgb's afgelopen zomer stop, omdat het geld op was. De uitgaven zijn gestegen van een miljard in 2005 naar 2,4 miljard dit jaar. Momenteel maken 135 duizend mensen aanspraak op de regeling.
Veldhuijzen heeft nu een aantal maatregelen getroffen om van het pgb een 'meer solide en toekomstvaste' regeling te maken. Zo krijgen ontvangers van het pgb met een zogeheten verblijfsindicatie die thuis wonen of in een kleinschalige woongroep jaarlijks 7350 euro minder te besteden.
Verder kunnen personen zonder vaste woon- of verblijfplaats geen aanspraak meer maken op de regeling. Datzelfde geldt voor mensen in financiƫle problemen. Ook wil de bewindsvrouw fraude met het budget aanpakken. Het ontvangen van geld op een rekening trekt namelijk 'misbruik' aan, schrijft zij. Mensen die voor het eerst een pgb ontvangen worden strenger gecontroleerd. (bron Trouw )