dinsdag 9 februari 2016

‘GKB wordt buitenspel gezet door marktpartijen, aantal huishoudens met problematische schulden stijgt’


ASSEN - De vraag naar schulddienstverlening bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) neemt af, terwijl het aantal mensen met schulden stijgt of hooguit stabiliseert. Marktpartijen springen steeds meer in op de schuldsanering wat betreft budgetbeheer en beschermingsbewind, en nemen de ‘klassieke’ dienstverlening van de GKB gestaag  over.Jan Tingen ● 2016 © AC.nl

Dat schrijft Jan Tingen, directeur van de GKB, in een kaderbrief over de verwachtingen voor 2017 aan de gemeenteraad van Assen. De GKB is een overheidsinstelling voor hulp bij schulden, preventie van schulden, inkomensbeheer en sociale kredietverlening en is actief in 22 gemeenten, waaronder Assen.

Er zijn, zo gaat Tingen verder, inmiddels honderden geregistreerde organisaties die deze diensten aanbieden. “De vraag naar beschermingsbewind is explosief toegenomen. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat gemeenten de regie op deze doelgroep en op de financiering van deze dienst volledig dreigt te verliezen.” Hoewel Tingen zegt geen oordeel te willen vellen over deze marktpartijen, wijst hij er wel op dat lang niet alle aanbieders het predicaat ‘solide’ verdienen.



Aanbesteding

Ook wijst Tingen op het feit, dat de dienstverlening van de GKB tevens onder druk staat vanwege aanbestedingen. Ondanks dat de GKB beschikt over ‘solide meerjaren-overeenkomsten met onder meer gemeenten, vreest Tingen dat deze gemeenten steeds meer dat aanbestedingstraject – richting marktpartijen – ingaan. “De GKB is echter niet ingericht als een marktpartij, die wil en kan meedoen aan aanbestedingstrajecten. De GKB zou dus in voorkomende gevallen buitenspel komen te staan.”   

De markt van de schuldsanering is niet voor niets een aantrekkelijke voor particuliere partijen. Uit het rapport ‘Huishoudens in de rode cijfers’ blijkt dat het aantal huishoudens met problematische schulden in Nederland toeneemt. Inmiddels gaat het om 1 op de 8 huishoudens.

De economische crisis, zo stelt Tingen, is dan wel officieel voorbij, dat geldt niet voor de schuldenproblematiek. “En het zal nog wel een jaar of twee duren voordat het aantal aanmeldingen voor schulddienstverlening afneemt.”


Bevriezing schulden

Ook bespeurt Tingen een verschuiving in het gevraagde hulpaanbod. De vraag is lang niet meer ‘allesomvattende schuldsanering’. “Er wordt steeds vaker gevraagd om een tijdelijke bevriezing van de schulden, zodat de burger kan werken aan een duurzame, structurele oplossing. Structureel door inkomsten te verhogen, uitgaven te verminderen en/of vaardigheden aan te leren tot een gezonder beheer van de financiële huishouding.”

De totaaloplossing, besluit Tingen, lijkt plaats te gaan maken voor een deeloplossing, die erop gericht is structureel uit de schulden te blijven. “Dat komt de financiële weerbaarheid ten goede, bevordert de uitstroom uit de schulddienstverlening en voorkomt terugval.”