zaterdag 5 december 2015

'Kom wanbetaler zorg tegemoet'


Veel wanbetalers in de zorg komen moeilijk af van de betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Reden: ze moeten een veel hogere premie én een forse boete betalen en raken daardoor financieel steeds verder achterop.
En omdat de verzekeraar meer geld binnenkrijgt voor een wanbetaler dan voor de gemiddelde klant, is er geen prikkel om mensen uit de schuldenregeling te krijgen.

Dat blijkt uit een rondgang die Sprank, het blad van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten, maakte langs betrokkenen. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland erkent dat de uitstroom van wanbetalers beter kan.

Wanbetalers - Nederland telt er inmiddels ruim 300.000 - zijn mensen die meer dan zes maanden hun zorgverzekeringspremie niet hebben betaald. Zij worden dan overgedragen aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat de maandelijkse premie én de boete direct inhoudt van het loon, pensioen of de uitkering.

Het gaat om een bedrag van 154,80 euro: een standaardpremie van 118,83 euro plus een boete van 30 procent. Daarnaast moet de wanbetaler ook nog de achterstallige premies en de bijkomende kosten terugbetalen aan de zorgverzekeraar.

Voor mensen die wegens persoonlijke omstandigheden hun premie niet kunnen betalen - onder wie veel uitkeringsgerechtigden - betekent dit een bijna uitzichtloze situatie. Daar komt bij dat zorgverzekeraars ook niet geprikkeld worden om mensen uit de wanbetalersregeling te krijgen.

Zolang die regeling loopt, kan de verzekerde niet van verzekeraar wisselen. De zorgverzekeraar krijgt ter compensatie een bedrag ter hoogte van de standaardpremie, en die ligt 20 euro hoger dan in de markt gebruikelijk is. Eigenlijk verdienen ze dus aan wanbetalers.

De zorgverzekeraars verdedigen zich met het argument dat ze veel kosten moeten maken voor het treffen van een regeling met de wanbetalers en het innen van de premies. Maar na zes maanden verloopt die automatisch via het CVZ of via de sociale dienst.

Minister Schippers (volksgezondheid) vindt dat de zorgverzekeraars zich meer moeten inspannen in de periode voordat iemand bij het CVZ terechtkomt. Zo wil zij dat de verzekeraars een deel van de wanbetalersbijdrage in gaan zetten voor preventie.

Daarnaast moet het gemakkelijker worden voor wanbetalers die zich van hun goede kant laten zien, om onder het premieregime van het CVZ uit te komen. Of ze moeten de mogelijkheid krijgen om de 30 procent boete die ze nu aan het CVZ betalen te gebruiken voor het aflossen van de schuld bij hun verzekeraar.

op 5-dec. stond in het DvhN:
Voorstel van het kabinet:
Het is de bedoeling dat de wanbetalers van de ziektekostenverzekering medio volgend jaar van € 159,- naar € 128,- gaan betalen