donderdag 19 november 2015

Bijstandsnorm in Assen wordt verruimd, meer mensen in aanmerking voor armoederegelingen

ASSEN - Om armoede in Assen tegen te gaan wil het college van B en W onder meer de bijstandsnorm verruimen, zodat meer inwoners van Assen straks gebruik kunnen maken van de verschillende armoederegelingen.  2015 © AC.nl

Dat heeft de gemeenteraad in Assen donderdagavond in meerderheid besloten. Door dat besluit vallen er straks 4640 huishoudens binnen de bijstandsnorm. Dat gaat de gemeente 50.000 euro extra kosten.
 
Het gebruik van de armoedevoorzieningen neemt volgens het college toe. Het aantal uitkeringsgerechtigden en cliënten van de Voedselbank groeide fors en meer mensen zitten in de schuldsanering. Die schulden in Assen ligt gemiddeld ook nog eens hoger dan landelijk, 44.000 euro tegen 38.000 euro, zo staat in het jaarverslag van de Gemeentelijke Kredietbank geschreven.

De bijstandsnorm is vastgesteld  op het minimumloon, 1507,80 euro. Voor de ene regeling In Assen mochten inwoners voor sommige armoederegelingen 120 procent van de bijstandsnorm verdienen, voor andere regelingen 110 procent. Het college wil de norm voor alle regelingen gelijkzetten op 120 procent.



Meedoen-premies

Ook de regeling rond de meedoen-premies voor schoolgaande kinderen – voor schoolspullen, cultuur en sport - verandert. Ouders mochten maar één keer gebruik maken van deze regeling. Omdat schoolartikelen noodzakelijk zijn, schoten sport en cultuur erbij in. In de nieuwe opzet mag er vaker en divers gebruik worden gemaakt van de meedoen-premies. En omdat middelbare scholen tegenwoordig werken met tablets, mag ook daar geld voor worden aangevraagd.