zondag 1 februari 2015

GKB test nieuwe werkwijze

ASSEN - De gemeentelijke kredietbank (GKB) leidt in Assen een groep vrijwilligers op die klanten van budgetbeheer moet helpen weer zelfstandig te worden.
De vrijwilligers zijn onderdeel van een pilot van de gemeente Assen en de GKB. De proef bestaat uit twee onderdelen: een uitgebreide controle met vragenlijst en hulp van vrijwilligers. In Assen zitten zo'n 700 mensen bij GKB in budgetbeheer. Dat betekent dat deze mensen hun financiën vrijwillig hebben uitbesteed aan de gemeentelijke kredietbank. De GKB betaalt de huur, rekeningen en geeft de klanten weekgeld. Budgetbeheer is een preventieve regeling voor mensen die, meestal tijdelijk, hulp nodig hebben met hun financiën.
Zelfstandig
Met de nieuwe werkwijze hoopt de GKB dat uiteindelijk meer mensen zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen. De proef start met 150 cliënten die al meer dan achttien maanden in het budgetbeheer zitten. Met elke cliënt wordt bij hen thuis een gesprek gevoerd door een medewerker van GKB. ,,Vroeger namen we uitsluitend beslissingen op basis een persoonlijk gesprek, we keken in de ogen'', legt Jan Tingen, directeur GKB, uit.
Nu neemt de medewerker een lange vragenlijst met de cliënt door. Deze lijst werd opgesteld door een schulddienstverlenende organisatie uit Amersfoort en bevat vragen over bijvoorbeeld het reken- en schrijfniveau, zelfvertrouwen en relaties. Het gesprek duurt anderhalf à twee uur. ,,We vragen flink door, zodat we goed weten wat er speelt. Zo krijgen we een duidelijke foto van de klantsituatie'', zegt Tingen. Vervolgens wordt gekeken of de cliënt zelf zijn financiën zou kunnen regelen. ,,Eventueel met tijdelijke hulp van een vrijwilliger die meekijkt en ondersteunt.''
Vertrouwen
De eerste gesprekken werden al gevoerd en de nieuwe werkwijze wordt goed ontvangen, merkt Tingen. ,,De klanten vinden het fijn dat we bij hen thuis komen. Ze krijgen vertrouwen in wat wij doen en zijn gemotiveerd om mee te werken. Dat is belangrijk, want uiteindelijk moet een klant het zelf doen.''Door de nieuwe werkwijze hoopt de GKB dat uiteindelijk meer mensen zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen. ,,Natuurlijk lukt het niet altijd. Sommige mensen kunnen dat echt niet. Maar er zijn ook mensen die het zelf kunnen'', aldus Tingen. Mocht de nieuwe werkwijze aanslaan, dan kan het zijn dat ook andere gemeenten de proef overnemen. Tingen: ,,De vragenlijst en de vrijwilligers zijn op zich niet nieuw, de combinatie wel, dus dit is een goede test.''
 DVHN | Gepubliceerd op 02 februari 2015, 08:03
1

Reacties