vrijdag 19 december 2014

Mantelzorgcompliment geschrapt

ASSEN - Het mantelzorgcompliment wordt per 1 januari afgeschaft. Dat heeft het college van B en W in Assen de SP laten weten na schriftelijke vragen van de socialisten over dit onderwerp.uit http://www.assercourant.nl/
Het mantelzorgcompliment betreft een geldbedrag van 200 euro, aan te vragen door de cliënt bij de Sociale Verzekeringsbank voor zijn of haar mantelzorger. De SP had het college er in schriftelijke vragen op gewezen, dat dat mantelzorgcompliment van het Rijk was overgeheveld naar de gemeenten, en dat ook Assen hier invulling aan diende te geven, conform de WMO-verordening die onlangs door de gemeenteraad werd vastgesteld.

Het mantelzorgcompliment kan alleen worden aangevraagd door AWBZ-geïndiceerde cliënten. En daarmee, zo zeggen B en W, komt dus niet elke mantelzorger daarvoor in aanmerking, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten.


Verdwijnen

Het college laat de SP weten dat het begrip mantelzorgcompliment daarom helemaal gaat verdwijnen. “Het Rijk”, zo schrijven B en W, “heeft de gemeenten opgedragen de waardering voor mantelzorgers  te regelen en op te nemen in de WMO-verordening. En dat is in Assen ook gebeurd.”

In het uitvoeringsbesluit staat volgens het college beschreven, dat Assen iedereen, die direct met mantelzorg heeft te maken, als blijk van waardering in aanmerking komt voor deelname aan de dag van de mantelzorg, een verwendag met een presentje. En dat vinden B en W een betere en ‘heel tastbare manier’ om te laten blijken hoe zeer de inzet van mantelzorgers in Assen wordt gewaardeerd.