maandag 21 juli 2014

Rotterdam start pilot met armoedebudget voor wijkteams >> Ook iets voor ASSEN ????

ROTTERDAM - Rotterdam start nog dit najaar een pilot waarbij 4 wijkteams budget krijgen om acute problemen als gevolg van armoede op te lossen. CDA-raadslid Sven de Langen deed bij de bespreking van de eerste bestuursrapportage in de gemeenteraad hiertoe een voorstel en kreeg steun van een ruimte meerderheid. De Langen: "Deze coalitie kiest nadrukkelijk voor maatwerk aan de keukentafel, ook in het armoedebeleid. Het CDA denkt dat dit budget voor een wijkteams hier een uitwerking van is."
Bijdrage in natura 
Het CDA-raadslid bepleitte dat professionals in de wijkteams direct in contact staan met het wijknetwerk en goed inzicht hebben in de armoedesituatie van wijkbewoners. De medewerkers van een wijkteam zoeken immers Rotterdammers met meervoudige problematiek op. Volgens De Langen kunnen juist zij dus van dichtbij beoordelen welke bijdrage in natura wenselijk is. "Het armoede beleid is nu heel erg algemeen, centrale voorzieningen waarbij je zelf een verzoek moet indienen. Met dit maatwerkbudget kunnen professionals in de wijk sneller hulp leveren. Denk bijvoorbeeld aan een gezin met jonge kinderen dat direct een nieuwe koelkast nodig heeft. Met dit 'zakgeld' kan de professional dit snel regelen," legt Sven de Langen uit.

Geen bureaucratie 
De motie van het CDA benadrukte wel dat het niet de bedoeling kan zijn dat laagdrempelig maatwerk voor professionals leidt tot onnodige bureaucratie. Het stadsbestuur zal daarom komen met een bureaucratiearme uitvoeringsvariant met eenvoudige en heldere criteria. In dit najaar zal de pilot worden uitgevoerd en daarna wordt werkwijze de geƫvalueerd. De Langen: "Als het een goed instrument blijkt willen we hier ook in 2015 mee door gaan."