maandag 24 februari 2014

Regels voor erven schulden

Erfgenamen die onverwacht een schuld erven, kunnen in de toekomst geheel of gedeeltelijk onder die schuld uitkomen. Een belangrijke voorwaarde is dat de erfgenamen niet van de schuld op de hoogte waren en ook niet hadden kunnen weten dat er schulden zouden zijn.
Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. De regel is dat erfgenamen die de erfenis aanvaarden, alle bezittingen en schulden erven. Blijken er meer schulden dan bezittingen, dan moeten de erfgenamen die schulden uit eigen zak aflossen. De huidige wetgeving kent een mogelijkheid om dit risico te vermijden: beneficiair aanvaarden. De erfgenaam erft dan alleen de bezittingen na aftrek van de schulden. Zijn de schulden groter dan de bezittingen, dan is de erfenis nihil. Ook is het mogelijk de erfenis te verwerpen.
Verrassing
In praktijk komt het voor dat erfgenamen die een erfenis aanvaarden, voor onaangename verrassingen komen te staan omdat er onverwachte schulden zijn. Voor zulke gevallen is de nieuwe regeling bedoeld. Erfgenamen die met een onverwachte schuld worden geconfronteerd kunnen in te toekomst naar de rechter stappen om geheel of gedeeltelijke ontheffing van de schuld te vragen.
Het gaat bijvoorbeeld om schulden vanwege een eigen bijdrage AWBZ die te laat in rekening wordt gebracht. Schulden door een onverkoopbaar huis zullen niet onder de regeling vallen, omdat de erfgenamen in principe kunnen weten of er een hypotheekschuld is.

Bronnen
www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj/nieuws/2014/02/05/regeling-voor-onverwachte-schuld-uit-een-erfenis.html