vrijdag 31 januari 2014

Extra heffingskorting VUT en prepensioen

Het aangifteprogramma is niet duidelijk genoeg over de 'tijdelijke heffingskorting vroeggepensioneerden' waardoor u het risico loopt dat u teveel belasting betaalt. 

Wie nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar in het elektronisch aangifteprogramma wel een bedrag invult bij 'Pensioen en andere uitkeringen' krijgt onder 'Heffingskortingen' de vraag of hij een VUT-uitkering heeft ontvangen waarop inkomensafhankelijke bijdrage ZVW is ingehouden. Die vraag is echter niet compleet. Er had namelijk ook gevraagd moeten worden naar prepensioen, vroegpensioen, tijdelijk overbruggingspensioen en vervroegd ouderdomspensioen (in de toelichting bij de aangifte staat het wel goed). Wie de toelichting niet leest loopt het risico dat hij ten onrechte nee invult en daardoor maximaal € 182 teveel belasting betaald. 

De Belastingdienst zal het aangifteprogramma aanpassen. U kunt daarom het beste nog wachten tot maart met het doen van aangifte. U kunt dan tevens gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte.