donderdag 16 januari 2014

Fouten in voorlopige aanslag 2014

De staatssecretaris heeft aangegeven welke wetswijzigingen nog niet in de voorlopige aanslag 2014 zijn meegenomen. Het gaat daarbij om wijzigingen die te laat bekend waren of te ingewikkeld om op korte termijn in te voeren. Het betreft:
1. het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting;
2. de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de vierde schijf;
3. het verlaagde aanmerkelijk belang tarief van 22% over € 250.000
Verwerking van de punten 1 tot en met 3 zal pas plaatsvinden in de definitieve aanslagen over 2014. Daarnaast is bij de voorlopige aanslagen die eind vorig jaar al zijn opgelegd over 2014, uitgegaan van de tarieven volgens het met Prinsjesdag ingediende wetsvoorstel. Die tarieven zijn later echter nog iets bijgesteld. Ook is het eigenwoningforfait in de voorlopige aanslag voor een te laag percentage meegenomen. Het juiste tarief en het juiste percentage voor het eigenwoningforfait zal worden gebruikt in de voorlopige aanslagen die vanaf 14 januari 2014 worden opgelegd. Wie een correctie van zijn voorlopige aanslag wil, kan daar eventueel om vragen. De Belastingdienst heeft op 14 januari een nieuwe versie van het programma voor het aanvragen van een voorlopige aanslag online gezet op haar website.

Voor meer informatie zie de brief van de staatssecretaris

LET OP:Doordat de wetswijzigingen onder punt 1 en 2 nog niet zijn verwerkt, kan uw voorlopige teruggaaf te hoog zijn. Voor meer informatie over de hoogte van de algemene heffingskorting en de beperking van de hypotheekrenteaftrek, zie ons artikel Belastingtarieven en wijzigingen 2014.


  Met FiscAlert wordt u financieel wijzer. Neem nu een abonnement... en bepaal zelf wat u betaalt!