vrijdag 26 juli 2013

Stilte voor de storm? Zorgverzekering 2014: alle verandering op een rij

Zorgverzekering 2014: alle veranderingen op een rij
Goed nieuws: de basisdekking van de zorgverzekering (ziektekostenverzekering) blijft in 2014 praktisch gelijk. Dat mag gerust een klein wonder heten. Het kabinet kondigde vorig jaar aan zeker anderhalf miljard te willen bezuinigen op de verplichte zorgverzekering. Experts gaven aan dat hierdoor de verzekerde behandelingen als kikkers uit de kruiwagen zouden springen. De experts krijgen ongelijk. Maar, buiten de basisdekking, veranderen er wel andere zaken. Wegwijs zet ze op een rij.
Twee belangrijke wijzigingen hebben betrekking op natura- en restitutiepolissen. Nog even een toelichting: met de restitutiepolis kun je rekeningen van alle ziekenhuizen en artsen terugvragen bij de ziektekostenverzekeraar. Met een naturapolis laat de verzekeraar je kiezen uit de ziekenhuizen of behandelaars waar zij afspraken mee hebben gemaakt en daarom korting krijgen. Als je toch een ander kiest, krijg je meestal een deel van de rekening niet vergoed.
1. De naturapolis wordt strenger
Vanaf 2014 kan het voorkomen dat je helemaal niets meer vergoed krijgt wanneer je een ziekenhuis kiest waar je verzekeraar geen afspraak mee heeft. Goed opletten dus, dat je in december een zorgverzekeraar uitzoekt die afspraken heeft met het ziekenhuis waar jij graag behandeld wilt worden.

2. Restitutiepolis blijft, maar wordt duurder
De restitutiepolis heeft nog steeds alle keuzevrijheid, maar voor die vrijheid moet je meer gaan betalen. De prijsverschillen tussen natura- en restitutie lopen per volgend jaar flink op. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers had liever gezien dat de restitutiepolis helemaal zou verdwijnen. In overleg met de zorgverzekeraars heeft ze toch afgezien van een verbod met als gevolg dat je voor keuzevrijheid meer moet gaan betalen.

3. Meer psychische zorg vergoed in basisverzekering
Er is voor 2014 één wijziging in de basisverzekering ten opzichte van 2013. In 2013 vergoedt de basisverzekering maximaal vijf bezoeken aan een psycholoog voor lichte psychische problemen. Dat is de eerstelijnszorg. Complexere psychologische hulp (de duurdere tweedelijnszorg) wordt vergoed vanuit de aanvullende  zorgverzekering. Deze splitsing bleek niet handig.
Daarom wordt er in 2014 meer onderscheid gemaakt per klacht. Mensen die vanwege hun psychische problemen meer dan vijf behandelingen nodig hebben, krijgen deze weer vergoed vanuit de basisverzekering.
4. Hoogte eigen risico 2015 bekend. 2014 nog niet
De afgelopen paar jaar is het verplicht eigen risico elk jaar flink hoger geworden. Van € 170 euro in 2011, € 220 in 2012, tot € 350 in 2013. Over de hoogte van het eigen risico voor 2014 is officieel nog niets bekend gemaakt. Wel wil het kabinet in 2015 het eigen risico (en dus niet de premie!) inkomensafhankelijk te maken.

In het regeerakkoord van vorig jaar staat een indicatie van hoe dit inkomensafhankelijke eigen risico eruit gaat zien. Het zou goed kunnen dat de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor minder premie verdwijnt. 
Jaarinkomen
2013
2014
2015
            € 0 - 14.000
              € 350
                 ?
              €  180
       € 14.001 - 33.000
              € 350
                 ?
              €  350
      € 33.001 - en hoger
              € 350 
                 ?         
              €  595

Het goede nieuws is dat het basispakket van 2014 gelijk blijft met dat van 2013. Maar met een kabinet dat volop aan het snijden is in de eigen uitgaven, is de kans groot dat in 2015 alsnog het mes wordt gezet in de dekking van het basispakket. Nog één jaartje uitstel dus.