vrijdag 26 juli 2013

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2014 verdwijnt

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2014 verdwijntDe fiscale aftrek specifieke zorgkosten 2014 verdwijnt volgens het regeerakkoord. Samen met de grote delen van de zorg worden vanaf 2014 meerdere budgetten overgeheveld naar de gemeenten. Dit betekent decentralisatie van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Wtcg, geen fiscale aftrek van specifieke zorgkosten en ziektekosten meer, geen Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten TSZ en geen Compensatie Eigen Risico CER vanaf 2014. Dit wordt vervangen door gemeentelijk maatwerk.
Redacteur van deze blog:  Profiteer in 2013 nog snel vanaftrekposten die verdwijnen

Specifieke zorgkosten als aftrekpost inkomstenbelasting 2014

In 2014 is het afgelopen met de fiscale aftrekpost voor specifieke zorgkosten. Het Rijk wil volgens het regeerakkoord Rutte Samson van deze fiscale aftrekpost in de inkomstenbelasting af. De belastingaangifte inkomstenbelasting 2014 wordt eenvoudiger dan ooit. Dat betekent dat een chronisch zieke niet meer via de belasting rekeningen kan aftrekken voor hulpmiddelen, vervoer, verzorging, een dieet, een noodzakelijke aanpassing aan het huis, kleding en beddengoed. Noem maar op. Het budget dat met deze fiscale aftrekpost gemoeid is, wordt in afgeslankte vorm overgeheveld naar de gemeenten. Het idee is dat een gemeente maatwerk kan leveren en u waar nodig kan ondersteunen waardoor de fiscale aftrekpost niet meer nodig is. Of u dat ook zo zal ervaren is nog maar de vraag. Gemeenten moeten het met minder geld doen en zullen daarom hun budget vooral willen besteden aan de lage inkomens. Daarom kan het verstandig zijn om bepaalde zorgkosten die u had gepland voor 2014 naar voren te halen en die in 2013 te betalen.


Wtcg 2014 afgeschaft, CER afgeschaft

Ook de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Wtcg komt in handen van de gemeenten. Momenteel verzorgt het CAK de uitvoering van de algemene tegemoetkoming en de compensatie eigen risico CER. Het budget dat hiermee gemoeid is, gaat in 2014 naar de gemeenten. Niet volledig, maar met korting. Met maatwerk moeten de gemeenten ook hiermee de mensen die de ondersteuning in de zorg en zorgkosten het meeste nodig hebben, helpen. De hoogte van de algemene tegemoetkoming 2011 varieert nu nog tussen de € 154 en € 514. De compensatie eigen risico bedraagt in 2012 en 2013 nog 85 euro. Wat u van deze bedragen in 2014 nog terugziet, is maar de vraag. Welke nieuwe eisen gemeenten gaan stellen, is nog onbekend. Het enige wat zeker is, is dat het Rijk ervan af wil.


Zorgtoeslag 2014 afgeschaft

Dit alles gaat samen met het afschaffen van de zorgtoeslag in 2014, terwijl het eigen risico in de zorg inkomensafhankelijk wordt. Dit kan voor de lagere inkomens voordelig zijn, maar voor de hogere inkomens niet. Het verplicht eigen risico gaat voor de lagere inkomes omlaag, maar al bij een modaal inkomen gaat dit verplicht eigen risico 2014 omhoog naar 595 euro. Het kan dan ook niet anders dan dat voor nogal wat mensen de koopkracht door het regeerakkoord 2012-2017 fors omlaag gaat. En die verslechtering van de koopkracht wordt alleen maar erger als u ook ziek bent.


Maatwerk zorg door gemeenten

Gemeenten hebben ervaring met zorgtaken. Denk aan de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo. Dat betekent hulp op maat vanuit de gemeente voor ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Maar in 2014 worden niet de totale budgetten naar de gemeenten gedaan. Er wordt door het Rijk bespaard op de bedragen waardoor de gemeenten met minder geld hetzelfde moeten zien te bereiken wat nu met een groter budget via het Rijk mogelijk is. Het is nog maar de vraag of dat gaat lukken. Het is ook maar de vraag of dezelfde mensen van de budgetten zullen profiteren als nu en of er niet te veel zieken uit de boot zullen vallen. Een grote besparing inboeken in het regeerakkoord zoals Rutte en Samson doen, is niet moeilijk, maar het werk moet nog wel door de gemeenten worden uitgevoerd.

Lees verder