woensdag 6 maart 2013

IB2012 aangifte / toeslagen controleren en Voorschot IB2013 controleren

Deze maand maart is de maand voor de belasting aangifte IB2012.  De belastingdienst maakt het de burgers steeds gemakkelijker om de aangifte te doen. Ik heb onder de kop "Nuttige Websites" een link gezet naar het download programma. Nadat de download geïnstalleerd is (gaat automatisch) inloggen met DigiD .  Het belasting aangifte biljet is dan al voor een groot deel ingevuld.  Controleer wel alles goed en vul aan met gegevens die de belastingdienst nog niet wist.

Verder heb ik een link naar  "Mijn Toeslagen"  gemaakt.  Hier moet men wijzigingen doorgeven als blijkt dat het gezamenlijke inkomen anders is dan waar de belastingdienst vanuit gaat. Is het inkomen dat bij de belastingdienst bekent is te laag, dan moet men volgend jaar de te veel ontvangen toeslagen terug betalen. Ook huurverhogingen, gezinssamenstelling, ander rekening nummer etc. kan men hier wijzigen.

Als laatste heb ik de link "Voorlopige aanslag IB2013 "toegevoegd..  Als men een beschikking Voorlopige aanslag 2013 heeft ontvangen waarbij men maandelijks een voorschot krijgt op de eventuele geschatte teruggave van IB2013 dan moet je goed kijken of de aannames van de belastingdienst, zoals hoogte inkomen. aantal minderjarige kinderen etc. nog correct is voor 2013. Zo niet, dan wijzigingen doorgeven via dit programma. Dit voorkomt navorderingen in 2014

Van belang is dat men een geldig DigiD is (oude verloopt als men dit anderhalf jaar niet heeft gebruikt) heeft .
Aanvragen gaat via de link DigiD die ik ook heb toegevoegd onder "nuttige websites" .

Komt men er zelf niet uit, dan kan men hulp vragen bij  o.a. UBA, WELZO (voor ouderen) en vakbonden. Humanitas Thuisadministratie helpt alleen bij de aangifte in combinatie met hulpverlening Thuisadministratie.