dinsdag 12 maart 2013

Erfenis bestaat steeds vaker uit schulden


Erfgenamen worden steeds vaker geconfronteerd met schulden.

Het aantal beneficiaire aanvaardingen van de erfenis (onder voorbehoud dat het saldo positief is) is in 2012 met 10 procent toegenomen. Het aantal verwerpingen van de erfenis is gestegen met 13 procent.
"Het is een algemene trend dat het vermogen afneemt en schulden toenemen." Zo vertelt Lucienne van der Geld, docent notarieel recht bij Radboud Universiteit en juridisch directeur bij Netwerk Notarissen.

Schulden

Van der Geld ziet steeds meer erfenissen die bestaan uit schulden. Als de erfgenaam niet oppast, moet hij of zij die uit eigen portemonnee betalen.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet maandag weten erfgenamen beter te zullen beschermen tegen onbekende schulden.
Teeven volgt daarmee een van de aanbevelingen uit het rapport dat Netwerk Notarissen in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen in 2012 opstelde.

Overzien

"Erfgenamen kunnen vaak niet overzien wat het financiële plaatje is van de overledene", aldus Van der Geld.
"Het huis kan vol staan met een nieuwe tv en een mooie laptop, maar die kunnen op afbetaling gekocht zijn. Daar komen ze pas achter als er opeens een aanmaning in de brievenbus valt."

Woning

De huidige situatie op de woningmarkt kan ook voor problemen zorgen. "Momenteel staan 700.000 huizen onder water. Je zal maar zo’n huis erven."
Maar ook als je een huis erft dat meer waard is dan de hypotheek, is voorzichtigheid geboden. "Als er meerdere huizen in een straat te koop staan, moet je moeite doen om de woning te verkopen. En de kosten lopen elke maand door."

Erfenis

Erfgenamen hebben de keus om een erfenis zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Bij de laatste twee opties komen kosten en formaliteiten om de hoek kijken. Als er een keuze gemaakt is, dan kan die momenteel niet worden teruggedraaid.
"Veel mensen zijn niet op de hoogte dat bepaalde handelingen gezien worden als het aanvaarden van een erfenis. Bijvoorbeeld het meenemen van sieraden uit het huis ter bescherming tegen diefstal of het schenken van inboedel aan liefdadigheid."
Zolang de wet nog niet aangepast is, adviseert Van der Geld het zekere voor het onzekere te nemen en de erfenis beneficiair te aanvaarden.


Door: NUgeld.nl/Rikke van Geest