vrijdag 7 december 2012

Fraude met uitkeringen stevig aangepakt vanaf 2013


ASSEN - Vanaf 1 januari 2013 worden hoge boetes opgelegd voor frauderende uitkeringsgerechtigden. Dit komt door nieuwe landelijke wetgeving. De boete wordt gelijk aan het fraudebedrag.
Het Nibud maakt zich zorgen om de grote groep huishoudens die geen of te weinig geld achter de hand zou hebben voor het vervangen van een koelkast, auto of wasmachine.Uitkeringsgerechtigden lopen vanaf die datum bij herhaalde fraude bovendien het risico dat zij voor een bepaalde periode helemaal geen uitkering meer ontvangen. De maatregelen moeten de groeiende groep hardnekkige fraudeurs, die ook voor steeds grotere bedragen fraudeert, afschrikken.

Hoge boetes

Ook frauderende uitkeringsgerechtigden uit de gemeenten Aa & Hunze, Assen en Tynaarlo gaan de gevolgen van deze nieuwe fraudeaanpak voelen. Werkplein Baanzicht vindt ook dat fraudeurs hard aangepakt moeten worden. De hoge boetes kunnen grote gevolgen hebben. Daarom bestaat voor fraudeurs éénmalig de mogelijkheid om in december 2012 schoon schip te maken.
Wanneer fraudeurs zichzelf in december 2012 melden bij Werkplein Baanzicht, wordt het fraudebedrag eenmalig gehalveerd. Melden kan bij Werkplein Baanzicht via 0592-39 16 00 of per mail naar spijt@werkpleinbaanzicht.nl. Ook kunnen fraudeurs zich melden aan de Stationsstraat 30-32 in Assen.

Strenge controle

Werkplein Baanzicht controleert altijd al streng op fraude. In 2012 is er al voor meer dan 400.000 euro aan fraude opgespoord. Per 1 januari 2013 wordt de pakkans echter nóg hoger. Denk aan koppeling van bestanden en de mogelijkheid om de woonsituatie te controleren. Uitkeringsgerechtigden worden daarom dringend verzocht de juiste gegevens aan Werkplein Baanzicht door te geven.
Wie een uitkering ontvangt heeft te maken met plichten en regels die bij de uitkering horen. De meeste mensen houden zich aan de regels. Soms is het echter ingewikkeld wat wel of niet mag, of staan mensen daar onvoldoende bij stil. De landelijke campagne op www.weethoehetzit.nl geeft hier meer duidelijkheid over.