vrijdag 7 december 2012

Blog Eva Scholte: Vier tientjes om alles mee te betalen

Eva ScholteHoe kun je van veertig euro per week rondkomen? Dat vraag ik mij vaak af als mijn vriendin vertelt over haar werk bij Housing First in Utrecht.

Deze organisatie helpt dak- en thuislozen aan een woning, waarna ze begeleid worden bij het oplossen van hun problemen. Mensen met schulden krijgen veertig euro leefgeld per week. Vier luttele tientjes om eten, drinken, kleding, shampoo en vervoer van te betalen. Zou ik dat redden, jaar na jaar? Ik vrees van niet.

 

Niet breed

Nederland telt meer en meer mensen die het niet breed hebben. Dat merken we ook bij Humanitas, waar het aantal cliënten voor Thuisadministratie fors groeit. In dit project helpt een vrijwilliger een cliënt om de financiële administratie op orde te krijgen. Zo nodig wijzen vrijwilligers hun cliënt ook de weg in de wereld van schuldhulpverlening en kredietbanken.

Baan kwijt

De economische crisis is een belangrijke oorzaak van de grote toeloop bij Thuisadministratie. Steeds vaker melden zich cliënten die hun baan zijn kwijtgeraakt of als zelfstandige niet meer kunnen rondkomen.
Ook bezuinigt de overheid op schuldhulpverlening. Gemeenten moeten daardoor keuzes maken: wie begeleiden ze wel en wie niet? Vaak kiezen ze voor de mensen die ze het meest succesvol kunnen begeleiden. Wie bijvoorbeeld al eerder een schuldhulpverleningstraject doorliep, valt buiten de boot. Omdat gemeenten wél een zorgplicht hebben, doen ze voor de 'moeilijke' groepen een beroep op Humanitas of een andere vrijwilligersorganisatie.

Spreekuur

Telde ons project Thuisadministratie in 2007 nog 1.473 cliënten, in 2011 waren dit er 7.493. Al deze mensen willen we graag de ondersteuning geven die ze vragen. Maar dat brengt kosten met zich mee. Vrijwilligers moeten immers een opleiding krijgen en vergoeding van hun onkosten.
Om kosten te besparen, zijn we op sommige plaatsen gestart met budgetcursussen en spreekuren. Zo helpen we meerdere mensen tegelijk, en dat is goedkoper dan een-op-eenbegeleiding. Ook hebben we een pilot uitgevoerd waarin we een aantal vrijwilligers voor Thuisadministratie hebben opgeleid met e-learning. Deze mogelijkheid willen we in 2013 verder uitbouwen en voor veel meer vrijwilligers toegankelijk maken.

Nationale Postcode Loterij

In de hoop op meer geld voor Thuisadministratie, hebben we een projectvoorstel ingediend voor de dertiende trekking van de Nationale Postcode Loterij. We vragen om een bedrag van bijna vier miljoen euro voor vier jaar.
Uit zeventig projecten van verschillende organisaties zal Postcode Loterij er vijftien kiezen. Medio februari horen we of ons voorstel wordt gehonoreerd. Duimt u met me mee?

Dikke pluim

In de tussentijd roeien we verder met de riemen die we hebben. En dat doen we, mede dankzij onze vrijwilligers, goed! Er zijn nog steeds genoeg mensen die een ander willen helpen het overzicht over de administratie terug te krijgen. Daar ben ik dankbaar voor. Een dikke pluim voor al deze vrijwilligers!