donderdag 5 april 2012

Vaker huisuitzettingen voorkomen bespaart tegenslag

Met een sluitende samenwerking, effectieve preventie en vroegtijdige signalering kunnen huisuitzettingen vaker worden voorkomen. Het voorkomen van huisuitzettingen bespaart zowel een hoop financiële tegenslag – voor corporatie én huurder – als menselijke ellende.


Aedes, de branchevereniging van corporaties, meldt dat het bij de aangesloten corporaties in 2010 in 4616 gevallen tot een ontruiming wegens huurachterstand kwam. De tendens is dalend: in 2007 lag dit nog op 6705. Dit komt mede door het actievere en strengere incassobeleid dat woningbouwcorporaties voeren. Ook is er meer oog voor preventie en vroegtijdig signalering van problemen.

Toekomstverwachting

Toch is er vooralsnog weinig reden tot optimisme. Huisuitzetting vormt het sluitstuk in vaak al langer slepende probleemsituaties. Er komen nieuwe groepen mensen in de financiële problemen: met name jongeren, mensen uit middeninkomensgroepen en kleine zelfstandigen. Het economische tij is ongunstig. Het Rijk kondigt ingrijpende bezuinigen aan.

Aanpak

Een integrale aanpak is wenselijk: schuldhulp voor de financiële zorgen, maatschappelijk werk voor andere problemen en zo nodig ook andere specialistische hulp, zoals verslavingszorg, begeleiding bij opvoedingsvraagstukken of bemiddeling bij het zoeken naar geschikte arbeid of opleiding.

Zorgaanbod

In de gemeente Arnhem zijn afspraken gemaakt ter voorkoming van huisuitzettingen. De doelstelling is dat er in de regio Arnhem in 2014 niemand onvrijwillig dakloos hoeft te zijn. Huurders krijgen bij een ontruimingsbevel een zorgaanbod, meestal een combinatie van schuldhulpverlening en maatschappelijk werk.

Niet vrijblijvend

Wanneer zij dit accepteren, dan is de huisuitzetting van de baan. Maar het aanbod is niet vrijblijvend; wie zich niet aan de afspraken houdt, wordt alsnog uit huis gezet. Meer lezen over vroegtijdig signaleren en preventie?