maandag 26 september 2011

Toename schuldproblemen verwacht

TILBURG - De NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, verwacht volgend jaar een wachtlijst voor mensen die hulp van gemeenten willen om van hun schulden af te komen.
Dat zei voorzitter Joke de Kock van de NVVK maandag naar aanleiding van een artikel in Metro.
De verantwoordelijkheid voor de hulp bij schuld ligt bij de gemeenten. Afgezien van het feit dat er door de kredietcrisis van 2008 en de huidige crisis steeds meer mensen in financiƫle problemen komen, krijgen de gemeenten in 2012 veel minder geld voor hun hulptaak, aldus De Kock.

Stapeling van maatregelen
Mensen krijgen volgend jaar te maken met een stapeling van maatregelen, waardoor zij fors minder te besteden hebben. De gemeenten moeten het zien te rooien met zo'n 60 miljoen minder voor de hulp bij schuld.
De NVVK maakt zich grote zorgen over mensen met schulden die voor hulp aankloppen bij particuliere saneerders. "Als je googelt, kom je op allerlei sites van aanbieders. Mensen komen met de meest vreemde verhalen bij ons. Bijvoorbeeld dat zij 500 euro moesten betalen voor een intake. Schuldhulpverleners mogen helemaal geen geld vragen voor hun werk. Bovendien moeten ze een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank", aldus De Kock.