donderdag 17 maart 2011

'Onbedoelde fraude bij belastingaangifte'

Gemakzuchtige Nederlanders moeten uitkijken dat ze niet onbedoeld frauderen bij het invullen van de belastingaangifte. De door de Belastingdienst vooringevulde aangifte kan voor hen verraderlijk slecht uitpakken, zeggen belastingadviseurs in het AD.

'Onbedoelde fraude bij belastingaangifte'De Belastingdienst vult dit jaar een klein deel van de aangifte alvast in en gaat de komende jaren steeds meer gegevens van tevoren invullen. Belastingadviseurs vrezen massa's boetes voor gemakzuchtige Nederlanders.
De gegevens kunnen verkeerd of incompleet zijn, waarschuwen adviseurs in de krant. Wie zonder grondige controle op 'OK' klikt, kan daardoor aftrekposten missen, maar ook onbedoeld belastingfraude plegen.
Volgens hoofd van de FNV Belastingservice Tamara Tamis is het meest verraderlijke punt het loon. "Het salaris wordt al ingevuld. Maar veel kleine baantjes of bijverdiensten vallen buiten het systeem." Wie daardoor vergeet een krantenwijk of freelance bijverdienste op te geven, kan later alsnog tegen de lamp lopen omdat de gegevens vaak uiteindelijk toch bij de fiscus terechtkomen.
De Belastingdienst zegt in een reactie dat de aangifte de eigen verantwoordelijkheid van mensen blijft, al is hij vooraf ingevuld. "Als het fout gaat is het aan de inspecteur wat voor boete hij oplegt. Dat systeem verandert niet."

De Belastingdienst gaat de komende jaren nog meer gegevens van tevoren invullen op de aangifte inkomstenbelasting. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft daarover woensdag afspraken gemaakt met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).Nu staan gegevens als naam, adres, woonplaats, loon of studiefinanciering en de WOZ-waarde van een koopwoning alvast ingevuld. Volgend jaar komen daar ook de betaalde hypotheekrente en de ingehouden dividendbelasting bij. In 2013 vult de Belastingdienst ook het spaarsaldo en de waarde van de effectenportefeuille al vast in op het aangifteformulier.