dinsdag 29 maart 2011

Eén op vijf Nederlanders in geldnood

Ruim één op de vijf Nederlanders komt aan het eind van de maand geld te kort. Circa 22 procent komt niet rond met zijn salaris en dat percentage zal de komende tijd toenemen door de stijgende inflatie en dalende koopkracht.

Foto: ANPDit blijkt uit onderzoek van GfK Panel Services, dat vandaag op een congres van de detailhandel in Huis ter Duin in Noordwijk is bekendgemaakt.
"Veel mensen denken dat ze op den duur ook slachtoffer zullen worden van de stagnerende economie waarbij de prijzen wel stijgen. Zeker als dit een paar jaar aanhoudt. Slechts één op de drie Nederlanders denkt er totaal ongevoelig voor te zijn", zegt Lucien van der Hoeven, general manager van GfK.

Frustraties
Door deze ontwikkelingen zoeken steeds meer consumenten hun toevlucht tot prijsvechters met een hoog serviceniveau, zoals Hornbach, Lidl, Nike en Primark. "De wat chiquere Albert Heijn doet ondanks de lastige economische omstandigheden ook goede zaken, omdat de supermarkt naast service in toenemende mate aandacht schenkt aan lage prijzen", aldus Van der Hoeven.
Uit het onderzoek van GfK blijkt voorts dat consumenten zich het meest ergeren aan winkels die geen geld teruggeven wanneer een product wordt teruggegeven. Slecht winkelpersoneel is de tweede belangrijkste frustratie.
"Irritaties lopen ook op bij de kassa's. Winkeliers zouden zich moeten spiegelen aan hun collega's in Engeland, waar mensen zich verzamelen in één grote rij en men vervolgens zelf een kassa kiest. Daarmee voorkom je dat mensen voorpiepen of staan te zuchten in een rij die erg langzaam gaat", aldus Van der Hoeven.