dinsdag 23 november 2010

Menzis vordert miljoenen van pgb-houders terug

Menzis Zorgkantoor vordert meer dan honderd pgb’s terug in de regio Twente. Redenen voor de vorderingen moeten gezocht worden in niet compleet bestede pgb’s, fraude of onvoldoende verantwoording. Het gaat volgens Menzis om een totaalbedrag van miljoenen euro’s.
Om doelbewust misbruik van pgb’s in de toekomst te voorkomen pleit Menzis onder andere voor het scheiden van taken van de pgb-bemiddelingsbureaus. Michael Verheul, woordvoerder Menzis: “Op dit moment voeren de bureaus zowel bemiddeling, beheer als de zorg uit. Wanneer de uitvoering wordt overgelaten aan derden, dan kunnen de bureaus minder makkelijk uren declareren die niet zijn gewerkt.”

Gedeclareerde uren

Menzis heeft de mogelijkheid om de administratie van pgb-bureaus in te zien. “Wat we op papier zien klopt vaak wel. Zonder gegevens van de belastingdienst kunnen wij echter niet zien of de zorgverleners daadwerkelijk ingehuurd zijn. Deze gegevens zijn namelijk niet beschikbaar voor ons. Het komt voor dat cliënten onder een hoedje spelen met een kantoor, dan wordt het voor ons erg moeilijk om fraude op te sporen.” Daarnaast zijn er veel klanten de dupe van de praktijken van dubieuze bemiddelaars, stelt Verheul. “Klanten zetten bijvoorbeeld in vertrouwen hun handtekening op een blanco pagina, dat is niet de bedoeling. Zo gaan klanten een overeenkomst aan zonder dat zij precies weten welke.”

Sneller uitspraak

“Mochten klanten opmerken dat zij niet de zorg krijgen die zij nodig hebben, dan adviseren wij altijd om aangifte te doen, dan kan diegene die ervoor verantwoordelijk is ook aangepakt worden. We zouden overigens ook graag zien dat er sneller uitspraak wordt gedaan in fraudezaken. Ook al leveren wij een compleet rapport met bewijzen, dan kan het nog een jaar duren voordat de uitspraak plaatsvindt. Wanneer er sneller wordt opgetreden dan werkt dat als waarschuwing naar het veld.

Keurmerk

Verder kan een wettelijk verplicht keurmerk zorgen voor minder misbruik van pgb-gelden. “Op dit moment is het voor iedereen mogelijk om een bureautje op te starten”, stelt Verheul. “Voor klanten is het daardoor onduidelijk bij welk bemiddelingsbureau zij moeten zijn. Met een keurmerk weten de pgb-houders waar zij aan toe zijn.”

Juiste doeleinden

Verheul laat tot slot weten dat het bij veel PGB-houders wel goed gaat en dat de meeste bureaus goed te werk gaan. “We willen ook absoluut niet dat het pgb verdwijnt, het is een waardevolle aanvulling op zorg in natura. We moeten wel zorgen dat het AWBZ-geld aan juiste doeleinden, zorg, wordt besteedt. Vooral omdat er veel mensen op de wachtlijst staan, terwijl anderen misbruik maken van het pgb-geld.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn |