donderdag 18 november 2010

'Kwetsbare ouderen extra getroffen'

DEN HAAG - Kwetsbare ouderen worden volgend jaar onevenredig zwaar getroffen door de bezuinigingsplannen van de regering.

  Dat stelt de koepel van ouderenorganisaties CSO in een brandbrief aan het ministerie van Sociale Zaken. Circa 400.000 65-plussers dreigen in financiële problemen te komen.

Het afgelopen jaar kwamen volgens directeur Stella Salden van de Unie KBO, een van de vijf bonden verenigd in de CSO, al heel veel signalen binnen dat ouderen met een klein aanvullend pensioen in de problemen raken als ze ook zorgkosten moeten maken.

Dat komt door een combinatie van ongunstige belastingmaatregelen, onverwacht hoge eigen bijdragen voor de zorg en een verlaging van de AOW-tegemoetkoming. "Kregen ze vroeger geld terug van de belasting, nu moeten ze bijbetalen. Compenserende maatregelen zijn bijna volledig van de baan."

De koopkracht van 65-plussers met zorgkosten en een aanvullend pensioen gaat er volgens berekeningen van het Nibud met 2,5 procent op achteruit, terwijl de gemiddelde koopkracht volgens het Centraal Planbureau met 0,25 procent daalt. Een 65-plussers met zorgkosten en een aanvullend pensioen van ongeveer 10.000 euro moet het volgend jaar met 44 euro in de maand minder stellen.