zaterdag 12 maart 2016

Leger des Heils in Assen reikt eenzame mensen de helpende hand

ASSEN - Steeds meer mensen in Nederland, zo heeft onderzoek uitgewezen, hebben te maken met eenzaamheid. Het Leger des Heils in Assen wil daar iets aan doen en heeft daarom sinds enige tijd een inloopmiddag op de woensdag, speciaal voor deze mensen.    
Het Leger des Heils is al een aantal jaren lid van de Coalitie Erbij, een verband van landelijke organisaties in de zorg- en welzijnssector die samen een vuist maken tegen eenzaamheid in ons land. En dat blijkt nodig te zijn. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Door vergrijzing, ontkerkelijking en individualisering in de maatschappij dreigt het aantal eenzamen alleen maar toe te nemen.
 
Daarmee nemen ook de hoge kosten van eenzaamheid voor de samenleving toe. Eenzaamheid – het gevoel van het ‘niet erbij’ horen – leidt vaak tot gezondheidsproblemen en daarmee tot een groter beroep op de zorg. Het beeld dat eenzaamheid vooral voorkomt onder ouderen klopt niet. Onder de eenzamen bevinden zich steeds meer jonge mensen.

Het Leger des Heils wil er zijn voor deze mensen, onder meer door laagdrempelige en ongedwongen inloopmiddagen te organiseren op de woensdag tussen 13.00 en 15.30 uur in het pand aan de Rolderstraat, waar iedereen welkom is. Vaak is er ook een mogelijkheid om creatief bezig te zijn, maar niets is verplicht.


Schulden

Uit de gesprekken tijdens deze inloopmiddagen blijkt soms, dat mensen het gevoel hebben niet mee te kunnen doen omdat ze schulden hebben. Schulden leiden meer dan eens tot isolatie. Er rust een taboe op waardoor mensen er maar moeilijk over durven te praten of hulp durven te zoeken.

Een aantal jaren geleden is het Leger des Heils in Emmen met een project gestart waarbij mensen die aangeven schulden te hebben, worden begeleid op weg naar schuldhulpverlening. Ze worden gekoppeld aan een ‘maatje’, dat samen met hen kijkt naar de schuldenlast, de eerste contacten legt met de schuldeisers en de voorbereidingen treft om de aanvraag schuldhulpverlening (bijvoorbeeld bij de Gemeentelijke Kredietbank) in orde te maken. Deze maatjes zijn getrainde vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd andere mensen op weg helpen naar een beter, en schuldenvrij leven.

Het project bleek een succes. Daarom heeft het Leger des Heils besloten dit project landelijk uit te rollen. Ook in Assen is er nu de mogelijkheid om door middel van dit maatjesproject begeleid te worden richting schuldhulpverlening.