vrijdag 13 december 2013

Massale steun voor voedselbanken

Door: Raymond Boere, Natasja de Groot
13-12-13 - 05:50  bron: AD

Nooit eerder zo veel acties

Een vrijwilligster stelt pakketten samen bij een Amsterdamse voedselbank. © anp.
In de donkere dagen voor kerst schieten bedrijven en particulieren massaal de voedselbanken te hulp. Nooit eerder zijn er zo veel acties op touw gezet, zegt Voedselbanken Nederland.
Opvallend is dit jaar vooral het aantal grote ondernemingen dat actief is. 'Elke dag horen we weer van nieuwe initiatieven. Dit jaar komt er rond kerst aanzienlijk meer binnen dan voorgaande jaren', zegt woordvoerster Pien de Ruig van de landelijke koepel van voedselbanken.

Een van de bedrijven die een grote inzameling op touw heeft gezet, is afvalverwerker Sita, die vorige week bij Albert Heijn meer dan 30.000 producten heeft ingeslagen. 'We willen mensen in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug geven', aldus Pauline Hoekstra van Sita.

Een andere nieuwe actie is die van de Lidl. Deze supermarktketen heeft 37.000 kerstbanketletters afgeleverd, bestemd voor de 30.000 klanten van de Voedselbank én de ongeveer 7000 vrijwilligers.

Ook zijn erg veel bedrijven in deze weken voor de feestdagen druk met het inzamelen en doneren van kerstpakketten, zegt De Ruig. ABN Amro zet zich al een paar jaar rond de kerstperiode in voor de voedselbanken. Dit jaar is de donatie groter dan voorgaande jaren. Zo heeft topman Gerrit Zalm het bankpersoneel via een intern filmpje aangespoord hun kerstpakket of een deel daarvan dit jaar te doneren aan de voedselbank.

Het doel is om zevenduizend pakketten aan te bieden.