dinsdag 10 januari 2012

Bereken het zelf

Uw redacteur heeft een  website toegevoegd in de de rechterkolom: nuttige websites
De bereken hetzelf site is handige om alles betreffende leningen, aflossingen etc. zelf even snel te berekenen . Ik gebruik het regelmatig om een goed totaal beeld te krijgen in schulden situatie etc.

zaterdag 7 januari 2012

Inzet vrijwilliger bij schuldhulp loont

Hierbij een artikel van de site  "Arme Kant van Nederland"

maandag 2 januari 2012

Wat is het verschil tussen een persoonsgebonden budget (pgb) en zorg in natura?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf bepalen wie uw zorgverlener wordt en hoe u de zorg ontvangt. Bij zorg in natura bepaalt de zorgaanbieder hoe u de zorg krijgt waar u recht op heeft (waarvoor u geïndiceerd bent).

Persoonsgebonden budget (pgb)

Vanaf 2012 kunt als nieuwe aanvrager alleen een pgb uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) krijgen als u een indicatie heeft voor zorg met verblijf. Met een pgb kunt u uw zorg zelf regelen. U bepaalt wie uw zorgverlener wordt, en hoe en op welke momenten u de zorg ontvangt. U sluit een overeenkomst met de zorgverlener van uw keuze. Ook legt u verantwoording af over uw uitgaven en houdt u een administratie bij.

Zorg in natura

Zorg in natura is de hulp die zorginstellingen leveren , bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties. De organisatie die u de zorg levert, bepaalt welke zorg u krijgt en hoe u de zorg krijgt. De zorgaanbieder levert de zorg en regelt de administratie daaromheen. U kunt met de zorgaanbieder afspraken maken over de manier waarop u zorg krijgt. Vaak is daarin veel mogelijk.

Combinatie van pgb en zorg in natura

Als u een pgb heeft en u heeft meerdere soorten zorg nodig, kunt u mogelijk gebruik maken van een mengvorm van zorg in natura en een pgb.

Pgb omzetten naar zorg in natura of andersom

U kunt als cliënt een pgb altijd omzetten naar zorg in natura. Als u een indicatie voor zorg met verblijf heeft, kunt u zorg in natura ook omzetten naar een pgb. U moet daarvoor een schriftelijk wijzigingsverzoek sturen aan het zorgkantoor. Voor meer informatie over het omzetten kunt u contact opnemen met het betreffende zorgkantoor.

Zorginstelling wil pgb omzetten naar zorg in natura

Zorginstellingen die werken met pgb's en die zorg in natura willen gaan leveren, hebben hiervoor een toelating nodig op grond van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Deexterne link: afdeling Toelating Zorginstellingen van het CIBG verstrekt deze.
Zorginstellingen kunnen via de websiteexterne link: Wtzi.nl een toelating of toelatingswijziging aanvragen. Voor meer informatie over toelatingsvereisten voor zorginstellingen kunt u contact opnemen met de unit Toelating Zorginstellingen van het CIBG.

Veranderingen in pgb uit AWBZ in 2012

De voorwaarden voor het pgb uit de AWBZ zijn per 1 januari 2012 veranderd. Nieuwe aanvragers kunnen alleen nogin aanmerking komen voor een pgb als zij een indicatie hebben voor zorg met verblijf. Mensen met een indicatie voor zorg zonder verblijf kunnen in sommige gevallen in aanmerking komen voor deVergoedingsregeling persoonlijke zorg.

Meer informatie pgb

Als u gebruikmaakt van zorg via deAlgemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), kan het zorgkantoor u verder informeren over het gebruik van een pgb. Als u gebruik maakt van zorg vanuit deWet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), kunt u voor meer informatie terecht bij uw gemeente. U kunt ook informatie over het pgb krijgen bij Per Saldo,externe link: de belangenvereniging voor mensen met een pgb.