woensdag 8 februari 2012

Werken wordt aantrekkelijker voor alleenstaande ouderMinister Kamp (Sociale Zaken) presenteert woensdag een aantal plannen om het systeem van kindregelingen te vereenvoudigen.

Minister Kamp (Sociale Zaken) presenteert woensdag een aantal plannen om het systeem van kindregelingen te vereenvoudigen.
Hij noemt het 'moreel en economisch onacceptabel' dat het momenteel voor een alleenstaande ouder financieel voordeliger is om in de bijstand te zitten dan om te gaan werken.
Dit komt doordat bijstandsmoeders of -vaders een hogere tegemoetkoming krijgen voor hun kind. Bovendien zijn ze vaak aangewezen op kinderopvang, waardoor ze bij vier dagen werk tegen minimumloon er gemiddeld 1000 euro per jaar op achteruit gaan.
Via een toeslag in het kindgebonden budget, bedoeld als ondersteuning voor de lage inkomens, wordt deze zogeheten armoedeval aangepakt.
Doordat straks niet meer gekeken wordt of iemand een uitkering ontvangt of werkt gaan werkende ouders er gemiddeld 400 euro op vooruit, stelt Kamp.

Uitwerken

De minister zal de komende maanden de plannen voor de kindregelingen verder uitwerken. Volgens hem is het systeem nu veel te complex en werken de regelingen elkaar soms tegen.
Hij wil van twaalf regelingen terug naar vier, namelijk de kinderbijslag, kindgebonden budget, combinatiekorting (fiscale tegemoetkoming voor combinatie werk en zorg voor kinderen) en kinderopvangtoeslag.
Zo zullen drie fiscale regelingen worden afgeschaft, namelijk de ouderschapsverlofkorting, kindertoeslag in box 3 en de aftrek levensonderhoud kinderen.
Het kabinet gaat nog onderzoeken hoe de tegemoetkoming voor ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) en de tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS) kunnen worden gevoegd bij andere bestaande regelingen.