vrijdag 4 november 2011

Premiestijging zorgpolis drie keer hoger dan verwacht

Op Prinsjesdag beloofde de regering nog dat de premie voor de zorgverzekering met gemiddeld 11 euro zou stijgen. Nu de premies bekend gemaakt worden, lijkt dat niet te kloppen. Het wordt gemiddeld 30 euro.

De premie van de basisverzekering stijgt naar verwachting in 2012 met ongeveer 30 euro. Dat baseert Verzekeringssite.nl op premies die (nu nog onder embargo) daar bekend zijn. De vergelijker wordt door de verzekeraars nu al op de hoogte gesteld van de premies, zodat ze hun systemen op tijd aan kunnen passen.
Tussen 20 en 50 euro
De stijgingen liggen nu tussen de 20 en 50 euro. “Zorgverzekeraars zijn onzeker over de gevolgen van de nieuwe regelgeving van de overheid en de komst van nieuwe verzekeraars. Om de concurrentiepositie te optimaliseren, wachten de verzekeraars dit jaar langer met het bekendmaken van de premie,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

De verwachte gemiddelde prijsstijging van ongeveer 30 euro ligt hoger dan de calculatie van de overheid. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend een premieverhoging van 11 euro te verwachten. Naast de premiestijging wordt ook de basisverzekering verder uitgekleed. Het gevolg is dat meer zorg naar de -duurdere- aanvullende verzekeringen wordt geschoven, hierdoor zal de premie van de aanvullende verzekering meer stijgen dan de basispremie. Naast de premiestijging moet de consument ook meer eigen risico gaan betalen, want deze stijgt in 2012 van 170 euro naar 220 euro.

Overstappers
Dit alles maakt vergelijken en overstappen nog meer de moeite waard. Vanaf 15 november zijn pas alle premies bekend, maar nu geeft 9 procent van de Nederlanders al aan een switch te overwegen. In oktober 2010 gaf slechts 3,5 procent van de Nederlanders aan te willen veranderen van zorgverzekering. Uiteindelijk zijn 900.000 mensen overgestapt, dat komt neer op 5,5 procent van de Nederlanders.
Wilt u op de hoogte blijven van de premiewijzigingen van uw zorgverkeraar? Maak dan gebruik van de ZorgAlert.