De hervormingen op de kindregelingen pakken vooral nadelig uit voor alleenstaande ouders met een uitkering op minimumniveau. Deze groep gaat er tot 4,5 procent aan inkomen op achteruit.
Foto: ANP
Het kabinet wil bij de hervorming prikkels inbouwen voor werklozen om aan het werk te gaan. Zo gaat een alleenstaande ouder op minimumloon er tot 10,5 procent op vooruit.
In totaal zal 91 procent van de huishoudens met kinderen moeten inleveren.
Regelingen
Het wetsvoorstel is een uitwerking van het regeerakkoord. Het kabinet wil van 11 kindregelingen terug naar 4.Uiteindelijk blijven de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de kinderopvangtoeslag en de combinatiekorting (fiscale tegemoetkoming voor kosten door combineren werk en zorg voor kinderen).
Regelingen als gratis schoolboeken, aanvullingen op sociaal minimumuitkeringen alleenstaande ouders, de alleenstaande ouderkorting en de tegemoetkoming onderwijs- en schoolkosten verdwijnen.
Kinderbijslag
Om de overheidsfinanciën op orde te brengen wordt de inkomensonafhankelijke kinderbijslag verlaagd, alsmede het inkomen tot waar men recht heeft op kindgebondenbudget.Om de effecten voor lage inkomens te beperken wordt er voor alleenstaande ouders een verhoging doorgevoerd van maximaal 2800 euro per jaar.
Met de hervorming is een bezuiniging gemoeid van 810 miljoen euro. Alleen al het versoberen van de kinderbijslag moet 646 miljoen opleveren. Het afschaffen van de alleenstaande ouderkortingen en de aanvulling alleenstaande ouders levert samen 990 miljoen op.
Daar staat tegenover dat de kop op het kindgebonden budget 986 miljoen extra kost.
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt de gevolgen voor de bijstandsmoeder onacceptabel. "Als iedere euro telt, dan is zo’n korting niet te verteren. De klappen komen het hardst neer bij de mensen bij wie het de meeste pijn doet", aldus de GroenLinks-politica.
Door: NU.nl/Lucas Benschop