maandag 30 april 2012
Redacteur is op vakantie
De redacteur van deze blog is t/m 15 juni 2012 op vakantie, hierdoor zullen er niet veel nieuwe updates komen in deze blog. Na mijn vakantie hoop ik weer veel up-date's te doen.
Schuldenvrij is lang niet altijd haalbaar
Op 1 juli 2012 treedt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking. Gemeenten zijn nu al druk bezig om nieuw beleid op te stellen. Niet iedereen hoeft meer aan een schuldenvrije toekomst geholpen. De nieuwe inzet is gericht op het hoogst haalbare.
Lange tijd was de inzet van de schuldhulpverlening er op gericht om elke schuldenaar die om hulp vroeg aan een schuldenvrije toekomst te helpen. Het belangrijkste instrument daarvoor was de schuldregeling. Dit is een driejarige regeling die eindigt met een schone lei. Gedurende deze periode moet de schuldenaar rondkomen van een bedrag onder de bijstandsnorm. Het succesvol volbrengen van de schuldregeling vereist intrinsieke motivatie en voldoende budgetvaardigheden. Er is geen of nauwelijks geld om een verjaardag te vieren of uit te gaan. Wie niet over voldoende motivatie en vaardigheden beschikt, haalt zelden de eindstreep.
Schuldenvrij
is lang niet altijd haalbaar
Het besef van deze keerzijden in combinatie met noodzakelijke bezuinigingen op de uitvoering, maakte de tijd rijp voor een paradigmashift zoals die momenteel gaande is. In plaats van ‘iedereen schuldenvrij’ is het voornaamste doel van schuldhulpverlening geworden om huishoudens ‘financiële stabiliteit’ te bieden. Deze transitie heeft grote consequenties voor de schuldhulpverleners. Zij moeten gaan inschatten wat het hoogst haalbare is (doel) en op welke wijze dat bereikt kan worden (middel). Dit is een heel andere positie dan voorheen, waarbij sprake was van een vrij uniform werkproces met enkele keuzen (wel of geen budgetbeheer, wel of geen budgetcoaching).
De nadruk
komt op gedrag te liggen
Het nieuwe beleid vereist een overgang van proces- naar resultaatgericht werken. Dit vraagt onder meer een intakefase waarin een screening plaatsvindt om het hoogst haalbare in te schatten. Zo’n screening wordt bijvoorbeeld ontwikkeld door De Hogeschool Utrecht en Regioplan (met een vragenlijst en een aantal vaardigheidstoetsen).
Een schuldenaar kan behalve sociaal en financieel onhandig ook gedemotiveerd, beschaamd en onzeker zijn. De vraag is telkens welke hulp iemand nodig heeft: budgetbeheer of de morele en praktische steun van een vrijwilliger? En welke benaderingswijze past daarbij? Na de screening volgt een gericht intakegesprek over een passend plan van aanpak.
Screening biedt kansen voor een op maat toegesneden aanpak, maar tegelijkertijd ontstaat ook het risico van willekeur. In de huidige situatie werken schuldhulpverleners vaak op basis van professionele intuïtie. Vooralsnog ontbreekt het ons aan (wetenschappelijke) kennis over de effectiviteit van onze interventies (wat werkt in welke situatie voor welke klant en waarom?). Om willekeur te voorkomen en de vruchten te plukken van de nieuwe werkwijze moeten schuldhulpverleners worden ondersteund om naast een overgang van proces- naar resultaatgericht werken ook een overgang te maken van intuïtief werken naar kennisgestuurd, methodisch werken.
De nieuwe
manier van werken stelt eisen aan de schuldhulpverlener
Heel concreet betekent dit dat schuldhulpverleners het verhaal van de klant goed moeten kennen en dat zij de verhouding tussen feitelijk gedrag en vage voornemens bij klanten alsmede de voorspellende waarde van feitelijk gedrag op juiste waarde weten te schatten. Ook behoren schuldhulpverleners inzicht te verkrijgen in de contra-indicaties voor het bereiken van financieel stabiel gedrag. Verder dienen zij te weten wat iemand minimaal moet kunnen en moeten ze situaties leren onderscheiden waarin verschillende interventies nuttig zijn.
Ook moeten de schuldhulpverleners beschikken over verschillende communicatiestijlen, en die afhankelijk van de situatie kunne inzetten. Dit vraagt in ieder geval om drie blokken vaardigheden. Zij moeten motiverende gespreksvoering kunnen toepassen. Daarnaast moeten zij oplossingsgericht coachen. Het uitgangspunt daarbij is dat het glas halfvol is. Bij elke schuldenaar wordt er gezocht naar oplossingen die aansluiten bij diens motivatie, vaardigheden en schuldenpakket. Deze vaardigheden kunnen zij alleen effectief toepassen in het contact met schuldenaren als zij in houding en gedrag zelf uitdragen wat ‘de theorie’ zegt.
Ook het
management is aan zet
De inzet van
het screeningsinstrument, de toepassing van aannemelijk werkzame interventies
en gebruik van de juiste communicatiestijlen zijn geen garantie voor een
effectieve uitvoering. Daarvoor moet aan twee cruciale randvoorwaarden worden
voldaan. De eerste is dat allen binnen de schuldhulpverlening ervan overtuigd
zijn dat de ingeslagen weg de juiste is en dat de inzichten die daaraan ten
grondslag liggen ‘kloppen’. Iedereen, van uitvoerder tot manager, moet de
gedeelde overtuiging in houding en gedrag uitdragen (voorbeeldgedrag over en
weer). Gebeurt dat niet, dan zal bijvoorbeeld de inzet van het
screeningsinstrument niet tot de beoogde maximale zelfredzaamheid bij
schuldenaren leiden. De tweede randvoorwaarde is dat het (midden)management
schuldhulpverleners op een andere manier gaat (aan)sturen. In plaats van op
processtappen en ingevulde schermen, zal er op resultaat gestuurd moeten gaan
worden. Dat vergt ook op dat niveau een behoorlijke omslag.
Dr. Nadja
Jungmann is lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht en tevens
organisatieadviseur bij Social Force
Dr. Nadja
Jungmann is lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht en tevens
organisatieadviseur bij Social Force
zaterdag 21 april 2012
Strenge eisen bij afsluiten drinkwater consumenten
Drinkwaterbedrijven mogen klanten die hun waterrekening niet betalen niet zomaar afsluiten. Dat staat in de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van drinkwater die vandaag in de Staatscourant is gepubliceerd. Drinkwaterbedrijven zijn verplicht een vaste procedure te volgen voorafgaand aan afsluiting van een consument bij wanbetaling. De bedoeling is afsluitingen en het oplopen van betaalachterstanden bij klanten te voorkomen.
Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu): “Water is een eerste levensbehoefte. Waterbedrijven moeten daarom uiterst zorgvuldig omgaan met het afsluiten van klanten.” De regeling treedt 1 juni in werking.
Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu): “Water is een eerste levensbehoefte. Waterbedrijven moeten daarom uiterst zorgvuldig omgaan met het afsluiten van klanten.” De regeling treedt 1 juni in werking.
De procedure die drinkwaterbedrijven moeten volgen omvat een aantal stappen. Belangrijk is dat bij het achterblijven van betaling een schriftelijke herinnering moet worden gestuurd. In deze betalingsherinnering wordt ook verwezen naar de mogelijkheden van schuldhulpverlening. Verder dient het waterbedrijf te melden dat een consument niet kan worden afgesloten als deze een medische verklaring kan overleggen waaruit blijkt dat de afsluiting zeer ernstige gezondheidsrisico’s voor hem oplevert. Naast de schriftelijke herinnering dienen waterbedrijven zich in te spannen om via persoonlijk contact consumenten te wijzen op hun betalingsachterstand en manieren op deze te voorkomen en te beëindigen.
De regeling geldt voor consumenten (kleinverbruikers) en niet voor bedrijven. Op dit moment volgen drinkwaterbedrijven eigen interne procedures. Met deze regeling wordt het afsluitbeleid voor drinkwater binnen de sector gelijk getrokken. Eerder is dit al met gas en elektriciteit gebeurd.
De regeling geldt voor consumenten (kleinverbruikers) en niet voor bedrijven. Op dit moment volgen drinkwaterbedrijven eigen interne procedures. Met deze regeling wordt het afsluitbeleid voor drinkwater binnen de sector gelijk getrokken. Eerder is dit al met gas en elektriciteit gebeurd.
dinsdag 10 april 2012
Volksverhuizing vanwege nieuwe bijstandswet en huishoud inkomens toets? Uitkering per gezin.
Er zijn al veel publicatie op het internet over deze grote verandering in de nieuwe bijstandswet, de Huishoudinkomstentoets die per 1 juli 2012 ingaat. Duizenden mensen in de bijstand verliezen hun uitkering.
Ik heb hierbij een link naar een artikel op de blog gezet die aangeeft hoe schrijnend de gevolgen zullen zijn.
Ik heb hierbij een link naar een artikel op de blog gezet die aangeeft hoe schrijnend de gevolgen zullen zijn.
Schuldenaren vaker onder bestaansminimum
Daarvan is sprake als iemand minder te besteden heeft dan 90 procent van een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht in opdracht van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dat dinsdag is gepresenteerd (pdf).
Zorgverzekeraars, verhuurders en de fiscus weten vaak niet van elkaar hoeveel geld ze bij iemand proberen te innen. Mede daardoor gaan schuldeisers vaak verder dan wettelijk is toegestaan. Gerechtsdeurwaarders willen dan ook dat er beter toezicht komt op de manier waarop schuldeisers bedragen innen.Schuldeisers weten volgens de gerechtsdeurwaarders vaak niet van elkaar wat zij doen. Daardoor kan iemands rekening door meerdere schuldeisers tegelijk worden leeggehaald.
Bijstandnorm
Het percentage van 90 procent van de bijstandnorm, de zogenoemde beslagvrije voet, is het bedrag dat een huishouden minimaal nodig heeft om de eerste levensbehoeften te kunnen betalen.
Het is volgens de beroepsorganisatie voor het eerst dat is onderzocht in hoeverre incassobevoegdheden van schuldeisers ervoor zorgen dat mensen onder die norm terechtkomen.
De KBvG liet 2 weken geleden nog weten blij te zijn met een nieuwe wettelijke regeling die de doorberekening van vaak hoge incassokosten aan banden legt voor mensen met schulden
donderdag 5 april 2012
Vaker huisuitzettingen voorkomen bespaart tegenslag
Met een sluitende samenwerking, effectieve preventie en vroegtijdige signalering kunnen huisuitzettingen vaker worden voorkomen. Het voorkomen van huisuitzettingen bespaart zowel een hoop financiële tegenslag – voor corporatie én huurder – als menselijke ellende.
Aedes, de branchevereniging van corporaties, meldt dat het bij de aangesloten corporaties in 2010 in 4616 gevallen tot een ontruiming wegens huurachterstand kwam. De tendens is dalend: in 2007 lag dit nog op 6705. Dit komt mede door het actievere en strengere incassobeleid dat woningbouwcorporaties voeren. Ook is er meer oog voor preventie en vroegtijdig signalering van problemen.
Toekomstverwachting
Toch is er vooralsnog weinig reden tot optimisme. Huisuitzetting vormt het sluitstuk in vaak al langer slepende probleemsituaties. Er komen nieuwe groepen mensen in de financiële problemen: met name jongeren, mensen uit middeninkomensgroepen en kleine zelfstandigen. Het economische tij is ongunstig. Het Rijk kondigt ingrijpende bezuinigen aan.
Aanpak
Een integrale aanpak is wenselijk: schuldhulp voor de financiële zorgen, maatschappelijk werk voor andere problemen en zo nodig ook andere specialistische hulp, zoals verslavingszorg, begeleiding bij opvoedingsvraagstukken of bemiddeling bij het zoeken naar geschikte arbeid of opleiding.
Zorgaanbod
In de gemeente Arnhem zijn afspraken gemaakt ter voorkoming van huisuitzettingen. De doelstelling is dat er in de regio Arnhem in 2014 niemand onvrijwillig dakloos hoeft te zijn. Huurders krijgen bij een ontruimingsbevel een zorgaanbod, meestal een combinatie van schuldhulpverlening en maatschappelijk werk.
Niet vrijblijvend
Wanneer zij dit accepteren, dan is de huisuitzetting van de baan. Maar het aanbod is niet vrijblijvend; wie zich niet aan de afspraken houdt, wordt alsnog uit huis gezet. Meer lezen over vroegtijdig signaleren en preventie?
Abonneren op:
Posts (Atom)