woensdag 11 april 2018

Belastingaangifte te laat, wat dan?

De belastingaangifte is een klusje dat veel mensen het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Maar wat als de uiterste datum niet wordt gehaald? Of als er een foutje in staat?

De aangifte inkomsten­belasting over 2017 moet niet voor 1 april 2018 gedaan worden, maar uiterlijk 1 mei 2018 bij de Belastingdienst zijn.
Wie voor 1 april aangifte doet heeft wel een voordeel: je krijgt voor 1 juli 2018 te horen of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen.
Wie denkt 1 mei niet te gaan halen, kan uitstel vragen via MijnBelastingdienst. Dat kan niet achteraf: het moet gebeuren voor 1 mei 2018. Standaard verleent de fiscus vier maanden uitstel, dus tot 1 september.

Te laat insturen

Geen uitstel aangevraagd, maar toch de deadline van 1 mei niet gehaald? Dan is er nog geen man overboord. Meestal zal de fiscus een herinnering sturen en nogmaals vragen aangifte te doen. Het best kun je dat zo snel mogelijk doen. Lukt het na de herinnering nog steeds niet, dan ontvang je na verloop van tijd een aanmaning. De fiscus stelt een nieuwe datum voor. Pas als ook die niet gehaald wordt, kun je een boete krijgen. Bij nonchalance is de ‘verzuimboete’ de eerste keer €369. Is er sprake van opzet of grove schuld, dan kan de fiscus een hogere ‘vergrijpboete’ opleggen die kan oplopen tot meer dan €5.000.
Geen reactie
Als iemand niet op een aanmaning reageert, legt de fiscus een aanslag op die is gebaseerd op een geschat inkomen. De geschatte aanslag zal eerder te hoog zijn dan te laag, in de verwachting dat de nalatige aan de bel trekt als de schatting echt te hoog is. Kortom: belasting ontlopen door niet te reageren is onmogelijk.

Foutje herstellen

Hoe zorgvuldig je ook te werk gaat, er kan altijd een foutje in de aanslag sluipen of je kunt iets vergeten. Dit kan worden rechtgezet door opnieuw – online – aangifte te doen op www.belastingdienst.nl (ga daar naar Mijn Belastingdienst). Open de aangifte, corrigeer de fout of vul de gegevens aan, en verstuur de aangifte opnieuw. Wie ‘op papier’ aangifte doet en deze wil corrigeren, kan een nieuw formulier aanvragen via T 0800-05 43. De aangifte moet dan geheel opnieuw worden ingevuld, ondertekend en ingestuurd met de juiste gegevens.
Voorlopige aanslag
De fiscus verwerkt de nieuwe gegevens en stuurt een (voorlopige) aanslag. Was er al een voorlopige aanslag, dan komt er een nieuwe voorlopige aanslag. Was er al een definitieve aanslag, maak dan bezwaar. Het binnen zes weken opsturen van een nieuwe aangifte wordt gezien als bezwaar. Ben je later, dan heet het een ‘ambtshalve vermindering’. In beide gevallen besluit de fiscus of de aanslag wordt aangepast.