vrijdag 27 januari 2017

Armoede en schulden serieus probleem in Assen: gemeente wijken in voor aanpak

Assen – Armoede en schulden zijn een serieus probleem in Assen, zo blijkt uit onderzoek van de gemeente. Dit geldt met name voor alleenstaande ouders en eenpersoonshuishoudens.
  • © Welzijnszorg VZW
    © Welzijnszorg VZW
De Gemeentelijke Kredietbank, Vaart Welzijn en de gemeente Assen slaan daarom de handen ineen in de Asser wijken wat betreft de aanpak van armoede en schulden. Daarbij wordt de nadruk op preventie gelegd.
De vier Buurtteams van Vaart Welzijn gaan daarbij nauw samenwerken met de GKB. De gemeente denkt dat met deze aanpak het bereik en de effectiviteit van preventie en schuldhulpverlening toeneemt.

Verborgen armoede

Het aantal kinderen dat in armoede leeft is de afgelopen jaren toegenomen. Onder ZZP’ers is vaak sprake van verborgen armoede en schulden. Tussen wijken zijn grote verschillen als het gaat om armoede en schulden. Zo liggen de inkomens in wijken als Noorderpark en Lariks beduidend lager dan in Kloosterveen. Tegelijkertijd is in Kloosterveen vaak sprake van problematische schulden waardoor gezinnen weinig te besteden hebben.  
Door de Buurtteam van Vaart Welzijn een grotere rol te geven verwacht de gemeente dat er meer mensen die in armoede leven bereikt worden. ‘De Buurteams zijn sterk aanwezig in de wijk en makkelijk benaderbaar voor inwoners met problemen. En omdat de Buurteams de wijk goed kennen, kunnen zij goed inspelen op de verschillen die tussen wijken bestaan.’

Te weinig resultaat

Vorig jaar heeft de gemeente de effectiviteit van preventiemaatregelen laten onderzoeken. Hieruit komt naar voren dat een aantal maatregelen te weinig resultaat oplevert en bepaalde groepen onvoldoende worden bereikt. Zo kwamen maar weinig bewoners af op de budgetspelen in buurthuizen.
Andere maatregelen bleken juist wel effectief en met de nieuwe aanpak gaat de gemeente deze maatregelen extra inzetten. Ook wordt een aantal nieuwe maatregelen gestart. Het gaat dan bijvoorbeeld om cursussen in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook komt er gerichte voorlichting voor ouders en inwoners met een beperking.

Fondsen

Een van de meer succesvolle maatregelen voor met name kinderen in armoede is de inzet van de stichting Leergeld, het jeugd cultuur fonds en jeugd sportfonds. Deze beide fondsen stellen kinderen in staat te sporten of aan culturele activiteiten mee te doen. Bijna twee keer zo veel kinderen hebben zich vorig jaar bij een van beide fondsen gemeld.
Een van de redenen voor deze toename is het besluit van de scholen van Plateau om informatie over de fondsen actief bij ouders onder de aandacht te brengen. In de nieuwe aanpak trekt de gemeente extra geld uit voor beide fondsen.

woensdag 18 januari 2017

Gemeenten overwegen renteverlaging minima bij sociale kredietbanken

De gemeente Den Haag gaat de rentes voor leningen voor minima aanzienlijk verlagen. Ook andere steden, zoals Rotterdam en Den Bosch onderzoeken die mogelijkheid, meldt het AD woensdag.
Joke de Kock, voorzitter van de koepel voor gemeentelijke kredietbanken zegt in het AD dat een landelijke discussie op gang is gekomen over de hoge rentekosten voor leningen voor minima. "We verlenen sociale kredieten maar we vragen nu hogere rente dan commerciële banken."
De gemeente Den Haag gaat de rente bij de gemeentelijke kredietbank, een van de weinige plekken waar minima terecht kunnen voor leningen, verlagen van 11,5 naar 2,3 procent.
In Amsterdam, Rotterdam en Groningen moeten minima bij gemeentelijke kredietbanken nog rentes betalen van 10 tot 12,5 procent.
Het is voor gemeenten legaal om 14 procent aan rente en kosten te vragen. Die kosten zijn volgens De Kock zo hoog omdat er veel administratief werk in gaat zitten vanwege gesprekken en aanmaningen en omdat er een hoger risico bestaat op wanbetaling. Toch kan volgens de koepel voor gemeentelijke kredietbanken zeker 2 procent minder rente gevraagd worden.

donderdag 5 januari 2017

Meer mensen kunnen pakket Voedselbank aanvragen





De Voedselbank versoepelt de criteria voor het aanvragen van een voedselpakket. Sinds 1 januari komen er meer mensen voor in aanmerking.

Voortaan kunnen alleenstaanden die niet meer dan 200 euro aan leefgeld per maand te besteden hebben een beroep doen op de Voedselbank. Hiervoor lag de grens op 180 euro. Wie dus 181 euro te besteden had, viel dan buiten de boot. Ook voor andere groepen gaat de grens omhoog.

Onder leefgeld verstaat de Vereniging van Voedselbanken het bedrag dat mensen overhouden van hun inkomen nadat vaste kosten zoals huur, energie en water ervan zijn afgetrokken. Welke kosten en uitgaven in de berekening worden meegenomen, staat uitgelegd op de website.

De verruiming van de eisen is mogelijk doordat de Voedselbank sinds vorig jaar structureel meer voedsel ontvangt van supermarktketens en andere bedrijven die voedsel overhouden.

Nieuwe deals

"Afgelopen jaar hebben we zwaar geïnvesteerd in voedselveiligheid", verklaart woordvoerder Pien de Ruig. "Vrijwel alle voedselbanken zijn nu gecertificeerd." Daardoor waren supermarktketens ook bereid om hun overgebleven producten aan de Voedselbanken te geven. "We hebben veel samenwerkingsovereenkomsten getekend. Alle landelijke supermarktenketens doneren nu."

Dat is terug te zien in de cijfers. In het derde kwartaal van vorig jaar ontving de vereniging ruim 3,7 miljoen voedselverpakkingen. Een jaar eerder was dat nog geen 2,5 miljoen.

Volgens De Ruig is het record overigens niet alleen te danken aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten. Er zaten ook eenmalige grote donaties bij. Een deel was het gevolg van de Russische boycot op Europees voedsel, waardoor bedrijven vooral veel fruit overhielden dat ze niet meer konden verkopen.
Nieuwe criteria voor het aanvragen van een voedselpakket

AANTAL PERSONEN MAXIMUM TOTAAL AAN LEEFGELD
1 persoon 200 euro
2 volwassenen 280 euro
1 volwassene en 1 kind 280 euro
1 volwassene en 2 kinderen 360 euro
2 volwassenen en 2 kinderen 440 euro
1 volwassene en 3 kinderen 440 euro
In 2015 kregen de voedselbanken minder klanten: 88.000, tegen 94.000 in 2014. Toch blijft de behoefte volgens De Ruig groot. "Meer dan 1 miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. Daar zit nog een groot gat." Nog niet bekend is hoeveel mensen vorig jaar van de voedselbanken gebruikmaakten.

De criteria voor het aanvragen van een voedselpakket hangen niet alleen samen met het inkomen, maar ook met de samenstelling van het huishouden. Per huishouden kan één pakket worden aangevraagd. De grootte van het voedselpakket is afhankelijk van het aantal inwonende gezinsleden.