donderdag 6 juli 2017

Let op: op 1 juli zijn deze regels veranderd

Elk jaar gelden er vanaf 1 juli weer een aantal nieuwe wetten en regels. Bij PGGM&CO vind je een overzicht van belangrijke wijzigingen veelal met gevolgen voor je portemonnee en je werk of pensioen.

1. Uitkeringen en minimumlonen omhoog

Vanaf 1 juli zijn de minimumlonen gestegen. De uitkeringen zijn gebaseerd op het minimumloon en gaan dus ook omhoog.
Het wettelijk minimumloon (WML) wijzigt ieder jaar in januari en juli. Mensen die fulltime werken, ontvangen vanaf 1 juli 2017 minimaal €1.565,40 per maand, €361,25 per week en €72,25 per dag. In januari 2017 ontvingen zij nog minimaal €1.551,60 per maand, €358,05 per maand en €71,61 per dag. 
Let op 
Vanaf 1 juli ontvang je het minimumloon voor volwassenen al op je 22e in plaats van op je 23e.
Deze uitkeringen stijgen
De uitkeringen die met het minimumloon meestijgen, vallen onder de:
  • Participatiewet (bijstand)
  • IOAW en IOAZ (oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikten)
  • AOW • Anw (nabestaanden)
  • Wajong (jonggehandicapten)
  • WW
  • WIA en WAO (arbeidsongeschikten)
  • ZW (zieke werknemers)
  • TW (toeslagen als aanvulling tot sociaal minimum)
Minimumjeugdloon ook hoger
Ook het minimumjeugdloon gaat omhoog. 15-jarigen krijgen ten minste €469,60 per maand (was €465,50), terwijl 21-jarigen maandelijks ten minste €1.330,60 ontvangen (was €1.124,90). Het minimumjeugdloon voor 16- tot 20-jarigen ligt tussen deze bedragen.

2. Arbowet gewijzigd

Vanaf 1 juli 2017 verandert de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet). Als werkende krijg je voortaan meer rechten en daarmee meer invloed op je werkomstandigheden.
Met de gewijzigde Arbowet wil de overheid werknemers en werkgevers beter betrekken bij het arbobeleid. Zo moet je werkgever een basiscontract opstellen met de bedrijfsarts of de arbodienst. Daarin moet bijvoorbeeld komen te staan hoe jij als werknemer toegang kunt krijgen tot de bedrijfsarts en hoe de bedrijfsarts zijn werkzaamheden uitvoert.
Als werkende heb je vanaf 1 juli de volgende rechten:
  • Recht op raadplegen bedrijfsarts (ook al heb je je nog niet ziekgemeld)
  • Recht op second opinion andere bedrijfsarts
  • Recht op werkplekbezoek bedrijfsarts
  • Recht op kiezen preventiemedewerker (via personeelsvertegenwoordiging of OR) 
  • Recht op (onafhankelijke) klachtenregeling

3. Einde regeling pensioenknip

Heb jij een pensioen in de vorm van een premie- of kapitaalregeling? Weet dan dat de zogeheten 'pensioenknip' vanaf 1 juli is komen te vervallen.
Met deze regeling kon je bij pensionering een tijdelijke pensioenuitkering van maximaal 2 twee jaar aankopen. Vervolgens kocht je een levenslange uitkering aan voor daarna. Door het verdwijnen van de pensioenknip is de hoogte van je pensioenuitkering weer sterk afhankelijk van de rentestand op je pensioendatum.
Tip
Sinds 1 september 2016 geldt de ‘Wet verbeterde premieregeling’ (Wvp). Door deze wet kun je op je pensioendatum kiezen voor een variabele pensioenuitkering. Je hoeft je opgebouwde pensioen dan dus niet langer in één keer om te zetten in een vaste pensioenuitkering, maar kunt het (gedeeltelijk) laten beleggen. Daardoor is de rentestand op je pensioendatum minder van invloed op de hoogte van je pensioen.
Overweeg je om je opgebouwde pensioen door te laten beleggen na je pensioendatum? Houd er dan rekening mee dat de waarde van je opgebouwde pensioen kan stijgen maar ook kan dalen. Laat je vooraf dus goed informeren. Neem voor meer informatie contact op met je pensioenfonds. Voor mensen in de sector zorg en welzijn is dit veelal het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

4. Huurprijs sociale huurwoningen mag omhoog

Als huurder van een sociale huurwoning kun je vanaf 1 juli een huurverhoging verwachten van maximaal 2,8 tot 4,3 procent. Hoe hard de huur mag stijgen, hangt af van je inkomen in 2015.
Voor huurders met een huishoudinkomen in 2015 van €40.349 euro of minder mag de huur met maximaal 2,8 procent stijgen. Verdiende je als huurder in 2015 meer? Dan mag de huur met maximaal 4,3 procent omhoog.
Let op 
Voor huurders met de AOW-gerechtigde leeftijd of huishoudens met vier of meer personen mag de huurprijs, ongeacht het inkomen, met maximaal 2,8 procent stijgen.
Voor huurders van kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen mag de huur met hooguit 1,8 procent omhoog. Voor huurders in de vrije sector geldt er geen maximum.
Daarnaast is het puntenstelsel voor zelfstandige huurwoningen aangepast. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de huurprijs en puntentelling.

5. Energierekening duidelijker

Voortaan mag iedereen rekenen op een duidelijke en goed leesbare (en dus controleerbare) energierekening. Vanaf 1 juli controleert de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) of je als consument op je factuur makkelijk kunt zien waarvoor je precies betaalt. Ook moet je kunnen controleren of dit klopt met je contract.
Op je energierekening moet je bijvoorbeeld kunnen zien of voorschotten juist zijn verrekend en of meterstanden en tariefswijzigingen correct zijn verwerkt. Alle prijzen moeten inclusief btw vermeld worden en ook alle onvermijdbare kosten (denk aan administratiekosten of regiotoeslagen) moeten op de rekening staan.
Tarieven wijzigen ook 
Heb je een energiecontract met een variabel tarief? Dan gaat je rekening vanaf 1 juli mogelijk omhoog. Dat komt door een stijging van de gasprijs. Goed om te weten: het transport van gas is dit jaar goedkoper. Ook dat zou je van je energierekening moeten kunnen aflezen.

6. Recht op compensatie bij telecomstoring

Vanaf 1 juli 2017 zijn telecomaanbieders verplicht om jou een vergoeding te geven als er langer dan 12 uur sprake is van een storing van telefonie, televisie en internet. De minimale vergoeding bedraagt altijd één euro voor iedereen, zowel bij abonnementen als bij prepaid-contracten. Duurt de storing 12 tot 24 uur? Dan heb je recht op een vergoeding van ten minste 1/30e deel van je maandelijkse abonnementskosten. Duurt de storing 24 tot 48 uur? Dan heb je recht op een vergoeding van minimaal 2/30e deel van je maandelijkse abonnementskosten. Enzovoorts. Voor prepaid-contracten bedraagt de vergoeding, per extra 24 uur dat de storing zich voordoet, €0,50.
Jouw telecomaanbieder mag je ter compensatie ook extra data of beltegoed aanbieden in plaats van een geldbedrag. Maar jij hebt het recht om daar wel of niet mee akkoord te gaan.

7. Servicenummers goedkoper

Telecomaanbieders mogen vanaf 1 juli geen informatietarief per gesprek meer rekenen. Dat betekent dat telefoontjes naar een klantenservicenummer (0900-, 0906- of 0909-nummers) niet meer mogen kosten dan een gebruikelijk telefoongesprek. Voorheen mochten aanbieders maximaal €1 per gesprek in rekening brengen.