woensdag 22 februari 2017

Steeds vaker voorlopige aanslag

De Belastingdienst heeft voor het jaar 2017 aan 228.911 mensen die geen aangifte hebben gedaan een voorlopige aanslag opgelegd, dat heeft staatssecretaris Wiebes geantwoord op vragen uit de Tweede Kamer (zie www.rijksoverheid.nl). Daardoor krijgen steeds meer mensen een voorlopige aanslag. Aanleiding voor de vragen is het feit dat in voorgaande jaren mensen vaak bleken te schrikken van zo'n onverwachte voorlopige aanslag waar zij niet om gevraagd hadden. Bovendien kan het financieel slecht uitkomen als er na het indienen van de aangifte inkomstenbelasting ook over 2016 nog bijbetaald moet worden. De aanslagen zijn opgelegd aan mensen die sinds 2016 inkomsten krijgen uit meerdere dienstbetrekkingen, box 3-vermogen hebben, alimentatie ontvangen of voor het eerst buiten dienstbetrekking werkzaam zijn (bijvoorbeeld startende ondernemers). Op deze manier voorkomt de Belastingdienst dat deze mensen achteraf met een forse aanslag geconfronteerd worden. De belasting kan nu betaald worden op het moment dat het inkomen wordt genoten.

Voor alle duidelijkheid: de Belastingdienst heeft het recht deze aanslagen op te leggen. Een wijzigingsverzoek heeft daarom alleen zin als de aanslag onterecht is opgelegd omdat de gebruikte gegevens niet kloppen. Aanpassen kan door in te loggen op www.belastingdienst.nl. Zolang de aanpassing niet door de Belastingdienst is verwerkt moeten de termijnen van de opgelegde aanslag worden voldaan. 
TIP: U krijgt een aantrekkelijke korting als u de aanslag voor de eerste vervaldatum ineens in plaats van in termijnen betaald . Doe dat echter alleen als u het geld kunt missen. Zie ook het bericht 'Betalingskorting voorlopige aanslag benutten'?.