woensdag 18 januari 2017

Gemeenten overwegen renteverlaging minima bij sociale kredietbanken

De gemeente Den Haag gaat de rentes voor leningen voor minima aanzienlijk verlagen. Ook andere steden, zoals Rotterdam en Den Bosch onderzoeken die mogelijkheid, meldt het AD woensdag.
Joke de Kock, voorzitter van de koepel voor gemeentelijke kredietbanken zegt in het AD dat een landelijke discussie op gang is gekomen over de hoge rentekosten voor leningen voor minima. "We verlenen sociale kredieten maar we vragen nu hogere rente dan commerciĆ«le banken."
De gemeente Den Haag gaat de rente bij de gemeentelijke kredietbank, een van de weinige plekken waar minima terecht kunnen voor leningen, verlagen van 11,5 naar 2,3 procent.
In Amsterdam, Rotterdam en Groningen moeten minima bij gemeentelijke kredietbanken nog rentes betalen van 10 tot 12,5 procent.
Het is voor gemeenten legaal om 14 procent aan rente en kosten te vragen. Die kosten zijn volgens De Kock zo hoog omdat er veel administratief werk in gaat zitten vanwege gesprekken en aanmaningen en omdat er een hoger risico bestaat op wanbetaling. Toch kan volgens de koepel voor gemeentelijke kredietbanken zeker 2 procent minder rente gevraagd worden.