woensdag 21 december 2016

woensdag 7 december 2016

Check uw toeslagen voor 2017

Zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag: sommige mensen laten geld liggen, anderen krijgen te veel en moeten later terugbetalen. Hoe dan ook, wees alert! Check of de Belastingdienst de juiste gegevens heeft gebruikt voor de voorschotbeschikkingen 2017 die inmiddels zijn verzonden naar uw elektronische brievenbus op Mijn Overheid. Controleren doet u door in te loggen op Mijn Toeslagen. Heeft u geen beschikking ontvangen, controleer dan of u wellicht toch in aanmerking komt voor toeslagen. Dat kan op www.toeslagen.nl. Voor de toeslagen geldt een inkomenstoets en een vermogenstoets.

Maximaal (gezamenlijk) toetsingsinkomen in 2017
  • huurtoeslag: €22.200 (zonder toeslagpartner); € 30.150 (met toeslagpartner/medebewoner, € 30.175         voor AOW'ers)
  • zorgtoeslag: € 27.857 zonder toeslagpartner; € 35.116 met toeslagpartner
  • kinderopvangtoeslag: geen maximum
  • kindgebonden budget: afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd

  • Maximaal (gezamenlijk) vermogen in 2017 (peildatum 1 januari 2017)(vóór aftrek van de vrijstelling in box 3, inclusief groene beleggingen, exclusief eigen woning)
  • huurtoeslag: € 25.000 zonder toeslagpartner/medebewoner en anders € 25.000 per          toeslagpartner/medebewoner
  • zorgtoeslag: € 107.752; € 132.752 voor toeslagpartners
  • kinderopvangtoeslag: geen maximum
  • kindgebonden budget: € 107.752; € 132.752 voor toeslagpartners

  • TIP:
    Heeft u net teveel vermogen? Lees inhet kader 'Zo beperkt u de spaartaks' van onze Eindejaarstips wat u daar nog aan kunt doen. Doe dat wel voor 1 januari 2017!
    Meer informatie over de toeslagen en voorwaarden is te vinden op www.toeslagen.nl .

    donderdag 1 december 2016

    Oplossing voor verlies toeslagen door PGB

    In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over het verlies van toeslagen door teveel ontvangen persoonsgebonden budget (PGB) dat nog moet worden terugbetaald.Een restant van een PGB dat nog terugbetaald moet worden aan een zorgkantoor kan bij de belastingaangifte opgegeven worden als ‘schuld’ bij de vaststelling van de box 3-grondslag. Doordat schulden tot een bedrag van € 3.000 (€ 6.000 voor fiscaal partners) niet aftrekbaar zijn, kon het echter gebeuren dat het vermogen per saldo net te hoog was voor het recht op toeslagen, terwijl dat zonder dit PGB-bedrag wel laag genoeg zou zijn geweest. De staatssecretaris heeft zich nu bereid verklaard om voor deze gevallen de hardheidsclausule toe te passen. Mensen die hiervoor in aanmerking komen kunnen zich melden bij de Belastingdienst/Toeslagen die het restant persoonsgebonden budget alsnog buiten beschouwing zal laten bij de berekening van de toeslag. Een en ander zal op korte termijn in een ministeriële regeling nader worden vormgeven.

    Kindgebonden budget omhoog

    Het kindgebonden budget voor het eerste en tweede kind gaat met ingang van 2017 omhoog, met maximaal 100 euro per kind. De maatregel was met Prinsjesdag al aangekondigd. Het maximale kindgebonden budget voor het eerste kind komt daarmee op maximaal € 1.142 en voor het tweede kind € 898. Gezinnen met een laag of middeninkomen met twee kinderen kunnen in 2017 maximaal € 2.040 euro krijgen. Wie nog meer kinderen heeft, krijgt per kind € 285 extra. Het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk. Boven een toetsingsinkomen van € 19.759 (bedrag 2016) wordt het kindgebonden budget afgebouwd met een vast percentage van het inkomen. Door de verhoging komen meer gezinnen in aanmerking voor kindgebonden budget.

    In principe informeert de Belastingdienst u vanzelf als u recht heeft op kindgebonden budget. Maar als u geen toeslagen krijgt of als u eerder kindgebonden budget ontving, maar nu niet meer, moet u het kindgebonden budget zelf aanvragen. De aanvraag moet worden gedaan door de ouder op wiens naam de kinderbijslag staat. Meer informatie is te vinden op www.toeslagen.nl. U kunt daar ook een proefberekening maken.