zaterdag 19 december 2015

Blauwe envelop voor toeslagen blijft nog even

De blauwe envelop van de Belastingdienst met de definitieve beschikking over toeslagen blijft nog even. Dat verzekerde staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) donderdag op verzoek van de Tweede Kamer.

Eerste helft 2016
Wiebes benadrukte dat bij deze vaststellingen over afgelopen jaren niets mis mag gaan. Betrokkenen moeten immers tijdig reageren als zij het niet eens zijn met een beschikking. De papieren brief voor dergelijke toeslagen blijft daarom de eerste helft van 2016 gehandhaafd. 

Elektronische post
De Belastingdienst wil alle 'blauwe brieven' de komende vijf tot zeven jaar vervangen door elektronische post. Wiebes benadrukte dat de invoering stap voor stap gaat. ''We hebben geen vliegende haast en geen gouden einddatum.'' Hij wees erop dat voor bepaalde belastingbetalers maatwerk mogelijk blijft tijdens de geleidelijke invoering van het elektronische berichtenverkeer van de Belastingdienst.
ANP

woensdag 9 december 2015

Veelgestelde vragen collectieve zorgverzekering Gemeente

Collectieve zorgverzekering

Een goede zorgverzekering is heel belangrijk, maar ook duur. Daarom heeft Werkplein Baanzicht een collectieve zorgverzekering afgesloten met Zilveren Kruis Achmea en Menzis. Hierdoor krijgt u korting op de premie.
U kunt deze collectieve zorgverzekering afsluiten als u inwoner bent van de gemeente Aa en Hunze, Assen of Tynaarlo en een netto inkomen heeft dat lager is dan 120 % van de bijstandsnorm, inclusief vakantietoeslag. Lees hier hoe hoog uw inkomen mag zijn. Uw eigen risico wordt standaard meeverzekerd. Hierdoor wordt u aan het eind van het jaar niet geconfronteerd met een extra nota van uw zorgverkeraar.
Twijfelt u of u in aanmerking komt? Dan raden wij u aan om u toch aan te melden zodat wij uw aanvraag in behandeling kunnen nemen.

Vragen?

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de collectieve zorgverzekering in 2016. Dit overzicht bevat informatie over de pakketten, de aanmeldprocedure en de voordelen die de verzekering u kan bieden. Staat uw vraag er niet bij? Mail deze dan naar Werkplein Baanzicht.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden voor de collectieve zorgverzekering via www.gezondverzekerd.nl.
Doet u dit liever schriftelijk? Lees dan hier hoe u dit kunt doen.
Uiterste aanmelddatum
U kunt zich tot 1 januari aanmelden voor de collectieve zorgverzekering. In verband met de drukte aan het eind van het jaar kunnen wij alle aanvragen die vòòr 15 december bij ons binnen zijn nog voor 1 januari verwerken. Voor aanvragen die tussen 15 december en 1 januari bij ons binnenkomen kunnen wij niet garanderen dat de verwerking voor 1 januari rond is. U bent dan natuurlijk wel gewoon verzekerd, maar krijgt iets later bericht. Wij streven ernaar alle aanvragen in januari af te ronden.

Belastingplan 2016 gered

Er is toch nog een meerderheid in de Eerste Kamer voor het Belastingplan 2016. D66 heeft alsnog steun gegeven aan het Belastingplan van volgend jaar. De voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard euro is daarmee gered. Het plan is, om dat te bereiken, op een paar punten aangepast. De belangrijkste aanpassingen op een rij:
  • Vanaf 2016 wordt het heffingvrije vermogen in box 3 met € 3.000 verhoogd, bovenop de gebruikelijke inflatiecorrectie. Het heffingvrije vermogen komt daarmee op € 24.437. Kleine spaarders worden zo ontzien. 
  • De inkomstenbelastingtarieven voor de tweede en derde schijf worden in 2016 en 2017 minder verlaagd dan de bedoeling was. Met ingang van 2016 komt het tarief voor de tweede schijf daardoor uit op 40,4% (22,5% voor AOW’ers) en voor de derde schijf op 40,4% (40,4% voor AOW’ers).
  • Vanaf 2017 wordt de arbeidskorting minder snel afgebouwd. Dat is gunstig voor werknemers met een inkomen tussen € 35.000 en € 125.000.
  • Vanaf 2017 gaat de ouderenkorting extra omhoog.
  • Vanaf 2017 gaat de kinderopvangtoeslag omhoog.
  • Het kabinet komt in de zomer van 2016 met ideeën om vanaf 2019 de inkomstenbelasting te verlagen en in ruil daarvoor gemeenten extra ruimte te geven om belasting te heffen.

  • De plannen zijn te vinden in een brief aan de Eerste Kamer

    zaterdag 5 december 2015

    'Kom wanbetaler zorg tegemoet'


    Veel wanbetalers in de zorg komen moeilijk af van de betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Reden: ze moeten een veel hogere premie én een forse boete betalen en raken daardoor financieel steeds verder achterop.
    En omdat de verzekeraar meer geld binnenkrijgt voor een wanbetaler dan voor de gemiddelde klant, is er geen prikkel om mensen uit de schuldenregeling te krijgen.

    Dat blijkt uit een rondgang die Sprank, het blad van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten, maakte langs betrokkenen. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland erkent dat de uitstroom van wanbetalers beter kan.

    Wanbetalers - Nederland telt er inmiddels ruim 300.000 - zijn mensen die meer dan zes maanden hun zorgverzekeringspremie niet hebben betaald. Zij worden dan overgedragen aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat de maandelijkse premie én de boete direct inhoudt van het loon, pensioen of de uitkering.

    Het gaat om een bedrag van 154,80 euro: een standaardpremie van 118,83 euro plus een boete van 30 procent. Daarnaast moet de wanbetaler ook nog de achterstallige premies en de bijkomende kosten terugbetalen aan de zorgverzekeraar.

    Voor mensen die wegens persoonlijke omstandigheden hun premie niet kunnen betalen - onder wie veel uitkeringsgerechtigden - betekent dit een bijna uitzichtloze situatie. Daar komt bij dat zorgverzekeraars ook niet geprikkeld worden om mensen uit de wanbetalersregeling te krijgen.

    Zolang die regeling loopt, kan de verzekerde niet van verzekeraar wisselen. De zorgverzekeraar krijgt ter compensatie een bedrag ter hoogte van de standaardpremie, en die ligt 20 euro hoger dan in de markt gebruikelijk is. Eigenlijk verdienen ze dus aan wanbetalers.

    De zorgverzekeraars verdedigen zich met het argument dat ze veel kosten moeten maken voor het treffen van een regeling met de wanbetalers en het innen van de premies. Maar na zes maanden verloopt die automatisch via het CVZ of via de sociale dienst.

    Minister Schippers (volksgezondheid) vindt dat de zorgverzekeraars zich meer moeten inspannen in de periode voordat iemand bij het CVZ terechtkomt. Zo wil zij dat de verzekeraars een deel van de wanbetalersbijdrage in gaan zetten voor preventie.

    Daarnaast moet het gemakkelijker worden voor wanbetalers die zich van hun goede kant laten zien, om onder het premieregime van het CVZ uit te komen. Of ze moeten de mogelijkheid krijgen om de 30 procent boete die ze nu aan het CVZ betalen te gebruiken voor het aflossen van de schuld bij hun verzekeraar.

    op 5-dec. stond in het DvhN:
    Voorstel van het kabinet:
    Het is de bedoeling dat de wanbetalers van de ziektekostenverzekering medio volgend jaar van € 159,- naar € 128,- gaan betalen

    donderdag 3 december 2015

    Onjuiste informatie op voorlopige aanslag 2016

    De Belastingdienst heeft op de voorlopige aanslag 2016 tekstblokken opgenomen over verschillende situaties. Het kan echter gebeuren dat de informatie in die tekstblokken niet klopt. Er kan bijvoorbeeld staan dat uw partner in 2016 de AOW-leeftijd bereikt, terwijl uw partner in 2016 geen 65 jaar wordt. Of dat u in 2015 bent gescheiden of niet meer met uw partner op hetzelfde adres woont, terwijl dat niet het geval is. Er kan ook staan vermeld dat u bij de Belastingdienst staat geregistreerd als werkzaam in België, terwijl dat niet zo is. Die tekstblokken kunt u negeren. Het bedrag van de voorlopige aanslag klopt volgens de Belastingdienst namelijk wel, tenminste als uw situatie niet veranderd is. De Belastingdienst stuurt nog een excuusbrief, zie ook het nieuwsbericht van de Belastingdienst.

    Controleer of de gegevens op uw voorlopige aanslag nog kloppen. Het wijzigen van een voorlopige aanslag doet u door op www.belastingdienst.nl in te loggen op MijnBelastingdienst en vervolgens te clicken op de tab Inkomstenbelasting en daarna te kiezen voor 2016. Vervolgens kiest u voor ‘een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen’.