maandag 30 november 2015

Fors meer huishoudens hebben schulden

DEN HAAG - Het aantal huishoudens met schulden is vorig jaar fors gestegen. In 2010 meldden zich 80.000 huishoudens bij de schuldhulpverlening, ruim 25.000 meer dan een jaar eerder.

De hoeveelheid kredieten die de gemeentelijke kredietbanken verstrekten nam toe van 44 miljoen euro in 2009 naar 47 miljoen euro in 2010.
Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) donderdag gemeld. De cijfers baren NVVK-voorzitter Joke de Kock zorgen.

Maatschappelijk probleem

''De cijfers bevestigen opnieuw dat schulden een breed maatschappelijk probleem zijn. Schulden zijn inmiddels diep in de samenleving geworteld.'' De economische crisis blijft druk zetten op de financiën van veel huishoudens, aldus de NVVK.
De trend dat steeds meer werkenden in de schulden raken, zet zich volgens de NVVK ook in 2010 voort. Een op de twee mensen die aankloppen voor hulp, heeft een inkomen vanaf modaal (33.000 euro per jaar).

Restschuld

Mensen komen in de problemen door een complex van factoren, aldus De Kock. Zij zitten bij voorbeeld met een restschuld van de hypotheek of hebben veel op afbetaling gekocht. Ook zijn veel mensen achter met het betalen van de ziektekostenverzekering, aldus De Kock.
''Voor een gezin met twee studerende kinderen kunnen de kosten daarvan oplopen tot vijf- tot zeshonderd euro per maand.''

Jongeren

Zij maakt zich vooral zorgen over het toenemende aantal jongeren onder de 25 dat aanklopt bij de gemeentelijke kredietbanken. In 2007 vormden zij 7 procent van het aantal schuldenaren. Inmiddels is dat opgelopen tot 12 procent.
Het gaat vaak om jongeren die op zichzelf gaan wonen en gewend waren dat pa en ma alles betaalden. ''Zij krijgen te maken met vaste lasten, het aflossen van een studieschuld. Zij zijn daarop niet berekend. Zij hebben niet geleerd dat leven geld kost.''
Ook het aantal 65-plussers dat een beroep doet op de schuldhulpverlening neemt toe. ''Partners vallen weg en de overblijvende partner is niet gewend de financiën te beheren.'' Bovendien daalt vaak het inkomen als een partner wegvalt, maar de vaste lasten blijven.

woensdag 25 november 2015

Blauwe enveloppe verdwijnt niet helemaal

"Voor mensen die geen beschikking hebben over een computer en internet, niet digitaal vaardig zijn, geen ondersteuning in de omgeving kunnen inschakelen en daardoor hun toeslagbeschikking in hun Berichtenbox echt niet kunnen (laten) lezen, wordt een maatwerkoplossing gezocht. Dat kan het nazenden van een papieren kopie van de beschikking zijn." Dat antwoord staatssecretaris Wiebes op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van de hoeveelheid klachten die de ouderenbonden kregen op hun digitale meldpunt.

Twijfels over doorgaan Belastingplan

De Tweede Kamer heeft het Belastingplan aangenomen, maar het is de vraag of daarvoor een meerderheid in de Eerste Kamer te vinden is (stemming 15 december). Het Belastingplan werd met Prinsjesdag gepresenteerd. Onderhandelingen met de oppositie leidden niet tot overeenstemming waarop het kabinet zelfstandig een aantal aanpassingen heeft gedaan om toch een meerderheid te krijgen. De aanpassingen betreffen onder andere extra kinderopvangtoeslag, de mogelijkheid om de schenkingsvrijstelling van € 100.000 gespreid over drie opeenvolgende jaren te benutten en een beperking van de verlaging van het belastingtarief in de tweede en derde schijf. Wanneer het belastingplan niet aangenomen wordt in de Eerste Kamer betekent dat, dat er in de eerste drie maanden van 2016 te weinig loonbelasting wordt ingehouden op loon en uitkeringen en dat bovendien de voorlopige aanslagen voor 2016 onjuist zijn. Bij de inhouding van loonheffing en bij het opleggen van de voorlopige aanslagen 2016 wordt namelijk uitgegaan van de met Prinsjesdag gepresenteerde plannen. Loonbelasting die in het eerste kwartaal 2016 te weinig wordt geheven, zal waar mogelijk worden ingehaald in de resterende maanden van het jaar (met als gevolg een daling van het inkomen). Aanpassing van de voorlopige aanslag gebeurt in principe pas na het indienen van de aangifte in 2017. Tussentijdse aanpassing kan ook, maar alleen op eigen verzoek van de belastingbetaler en kan begin 2016 zodra het programma is aangepast. Zie ook de brief van staatssecretaris Wiebes.

donderdag 19 november 2015

Bijstandsnorm in Assen wordt verruimd, meer mensen in aanmerking voor armoederegelingen

ASSEN - Om armoede in Assen tegen te gaan wil het college van B en W onder meer de bijstandsnorm verruimen, zodat meer inwoners van Assen straks gebruik kunnen maken van de verschillende armoederegelingen.  2015 © AC.nl

Dat heeft de gemeenteraad in Assen donderdagavond in meerderheid besloten. Door dat besluit vallen er straks 4640 huishoudens binnen de bijstandsnorm. Dat gaat de gemeente 50.000 euro extra kosten.
 
Het gebruik van de armoedevoorzieningen neemt volgens het college toe. Het aantal uitkeringsgerechtigden en cliënten van de Voedselbank groeide fors en meer mensen zitten in de schuldsanering. Die schulden in Assen ligt gemiddeld ook nog eens hoger dan landelijk, 44.000 euro tegen 38.000 euro, zo staat in het jaarverslag van de Gemeentelijke Kredietbank geschreven.

De bijstandsnorm is vastgesteld  op het minimumloon, 1507,80 euro. Voor de ene regeling In Assen mochten inwoners voor sommige armoederegelingen 120 procent van de bijstandsnorm verdienen, voor andere regelingen 110 procent. Het college wil de norm voor alle regelingen gelijkzetten op 120 procent.



Meedoen-premies

Ook de regeling rond de meedoen-premies voor schoolgaande kinderen – voor schoolspullen, cultuur en sport - verandert. Ouders mochten maar één keer gebruik maken van deze regeling. Omdat schoolartikelen noodzakelijk zijn, schoten sport en cultuur erbij in. In de nieuwe opzet mag er vaker en divers gebruik worden gemaakt van de meedoen-premies. En omdat middelbare scholen tegenwoordig werken met tablets, mag ook daar geld voor worden aangevraagd.

woensdag 11 november 2015

Aangifteprogramma downloaden verleden tijd

Zowel het aanvragen van een voorlopige aanslag over 2016 als het doen van aangifte over 2015 moet voortaan in principe online (op papier aangifte doen is ook nog mogelijk). De Belastingdienst stelt hiervoor geen programma meer beschikbaar dat kan worden gedownload op de computer. Wie een voorlopige aanslag voor 2016 aan wil vragen (of wijzigen) of wie aangifte over 2015 wil doen moet daarvoor dus inloggen op Mijn Belastingdienst. Het aanvragen van een voorlopige aanslag 2016 is nu al mogelijk. Of u volgend jaar uw aangifte inkomstenbelasting 2015 vóór 1 april of vóór 1 mei moet indienen is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.

Kreeg u altijd al een voorlopige aanslag? De Belastingdienst verstuurt dan meestal automatisch een voorlopige aanslag voor 2016. U kunt deze verwachten tussen half november en eind januari. Aanpassen is dan alleen nodig als uw situatie is gewijzigd.

vrijdag 6 november 2015

De eindjes aan elkaar knopen

Cruciale vragen bij financiële problemen 

heel veel nuttige informatie in het hier te downloaden boek