dinsdag 22 september 2015

Humanitas helpt ouderen in Assen bij maken van levensboek

ASSEN - Vrijwilligers van Humanitas in Assen helpen ouderen bij het maken van een levensboek. Iedereen heeft zijn/haar eigen levensverhaal en veel ouderen willen graag hun herinneringen vastleggen. Voor zichzelf of bijvoorbeeld voor (klein)kinderen.  2015 © AC.nl

Het gaat om een landelijk project dat al in diverse plaatsen in Nederland wordt uitgevoerd, en soms ook al in Assen. De ervaring leert dat het project in een behoefte voorziet. Bij ouderen, maar ook bij andere mensen die kampen met een afnemende gezondheid.

Een ondersteuningstraject duurt gemiddeld een half jaar. Het resultaat kan bijvoorbeeld een boek zijn, een fotoalbum of dvd. Omdat de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het maken van een levensboek nog niet zo bekend is, start deze maand in Assen een publiciteitscampagne.

Vrijwilligers van de werkgroep Levensboek bezoeken verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar gaan ook de wijken in om het project bekend te maken bij oudere bewoners, begeleiders en mantelzorgers.

In Assen staan vier vrijwilligers klaar om mensen te helpen bij het maken van hun levensboek. Een aantal ondersteuningstrajecten loopt al. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Humanitas via 06 44162123.

donderdag 3 september 2015

B en W Assen: Formulierenbrigade had geen meerwaarde meer

ASSEN - De Formulierenbrigade in Assen zou geen meerwaarde meer hebben en is daarom opgeheven. Dat zegt het college van B en W in antwoord op vragen van GroenLinks.2015 © AC.nl

GroenLinks in Assen vroeg het college waarom de Formulierenbrigade per 1 juli van dit jaar is stopgezet. De brigade werd vanaf 2011, op initiatief van de gemeente Assen, ingezet voor bijvoorbeeld inwoners bij het invullen van formulieren om voor kwijtschelding of toeslagen in aanmerking te komen.

Voor veel mensen is dat een ondoordringbare, ambtelijke brei, maar de vrijwilligersorganisatie schiep orde in die chaos. En zeker nu de Participatiewet van kracht is, zo meent GroenLinks, zou de Formulierenbrigade juist nuttig werk kunnen doen.

Dat de brigade – een collectief van Stichting Budget Support Assen, het Uitkeringsgerechtigden Beraad Assen, Noordermaat en Humanitas – is opgeheven, ligt volgens B en W aan het feit dat de organisaties die onderdeel zijn van de Formulierenbrigade, Vaart Welzijn in een schriftelijk bericht hebben laten weten geen meerwaarde meer te zien in de voortzetting van de vrijwilligersorganisatie.