maandag 31 augustus 2015

VVD eist dat kabinet werken vanuit bijstand aantrekkelijker maakt

Het kabinet moet snel werk maken van het ontmoedigen van de bijstand en het prikkelen van mensen om aan het werk te gaan.
Dat eist VVD-Kamerlid Anne Mulder.
Hij is zich rot geschrokken van cijfers van het Nibud waaruit blijkt dat sommige gezinnen met modale inkomens (tussen de 30.000 en 45.000 euro per jaar) minder overhouden dan bijstandsgezinnen.
"Je voelt je gekke Henkie als je om 6.00 uur 's ochtends opstaat om te gaan werken. Je kan net zo goed in de bijstand zitten", aldus Mulder.
Volgens hem ligt er nog een onuitgevoerde VVD-motie uit 2013 op de plank die het kabinet oproept om een overzicht te maken van allerlei inkomensregelingen, zoals toeslagen, bijzondere bijstand en het kindgebonden budget.
Doordat werkenden veel van deze regelingen verliezen zodra ze gaan werken houden zij netto soms minder over dan bijstandsgerechtigden, stelt het Nibud.
Mulder wil dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) inventariseert hoe het systeem van inkomensafhankelijke regelingen zo kan worden gewijzigd dat het loont om te gaan werken. Hij verwacht bovendien dat het kabinet op Prinsjesdag een stap zet door de lasten voor werkenden te verlichten.

CNV

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen maakte zich afgelopen weekend zorgen om de positie van middeninkomens die volgens hem steeds meer "klappen te verduren" krijgen.
Naast het verlies van toeslagen maken ze ook geen aanspraak op kwijtschelding van lokale lasten, wordt de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk en maken ze vaak geen kans op een sociale huurwoning.
"Veel maatregelen van de politiek komen bij de middeninkomens terecht, daardoor wordt die groep een stuk kwetsbaarder", aldus Limmen tegen NU.nl.
"Voor de onderkant van de samenleving bestaan regelingen. Maar op het moment dat je weer een baan krijgt, zie je soms dat je financieel terugvalt. Dat is een probleem."

PvdA

Coalitiepartner PvdA garandeert dat de situatie volgend jaar voor middeninkomens verbetert. 
"Als je werkt, hou je volgend jaar veel meer geld over in de portemonnee doordat we werken fiscaal aantrekkelijker maken, juist voor de lagere en middeninkomens. Vanuit een uitkering aan het werk gaan, levert dan echt meer op", aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
"Zo maken we onder andere de kinderopvang betaalbaarder en zorgen we dat werknemers van hun loon meer overhouden. Wij willen dat mensen het herstel van de economie ook in de portemonnee gaan voelen."

woensdag 26 augustus 2015

Chronisch zieken spreken vaker spaargeld aan

Steeds meer mensen met een chronische ziekte of beperking teren in op spaargelden en maken schulden. In 2011 betrof dit bijna een vijfde van deze mensen (19%) en in 2014 is dit opgelopen tot 28%. Het lijkt erop dat dit vooral komt doordat ze in 2013 minder inkomen - en niet zo zeer meer uitgaven - hadden dan de jaren daarvoor.

Dat  blijkt uit de monitor Zorg- en leefsituatie van mensen met een chronische ziekte of beperking die het NIVEL tweejaarlijks uitvoert. Gemiddeld hadden mensen met een chronische ziekte of beperking in 2013 1381 euro per maand te besteden, en de algemene bevolking 1967 euro per maand. Hun inkomen is sinds 2010 sterker gedaald dan dat van de algemene bevolking. Vooral het inkomen van de 65- tot 75-jarigen met een chronische ziekte of beperking is verminderd.

Lees hier verder over dit onderwerp van NIVEL

Toeslagen 2015

Weet jij zeker dat je geen euro's aan toeslagen laat liggen? ​Benut jij alle toeslagen optimaal? Met deze informatie en tips zorg je dat je krijgt waar je recht op hebt.
Let op: denk je dat je over het afgelopen jaar (2014) nog recht hebt op bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kun je je aanvraag nog tot 1 september 2015 indienen bij de Belastingdienst. Wees er dus op tijd bij! 
Lees hier verder alles over toeslagen PGGM & Co hebben daar alles nog eens op een rijtje gezet.

zaterdag 8 augustus 2015

Asser organisaties blijven inwoners steunen in financiën en administratie

De Formulierenbrigade mag dan zijn opgeheven, de verschillende organisaties in Assen blijven mensen ondersteunen die het moeilijk hebben met hun financiën en administratie.2015 © AC.nl

Dat laten Ed Schut (Humanitas) en Marjan IJzerman (Stichting Budget Support Assen) weten. GroenLinks in Assen kwam woensdag met vragen richting het college van B en W waarom de Formulierenbrigade per juli van dit jaar was opgeheven.  Zeker nu de Participatiewet van kracht is, zo meent de partij, zou de Formulierenbrigade juist nuttig werk kunnen doen.

De Formulierenbrigade was een collectief van Stichting Budget Support Assen, het Uitkeringsgerechtigden Beraad Assen (UBA), Noordermaat en Humanitas. De brigade werd ingezet bij het invullen van formulieren, zodat de cliënten in aanmerking konden komen voor kwijtschelding of toeslagen.

Ed Schut: “Om eventuele misverstanden te voorkomen: de vrijwilligersorganisaties zijn gewoon doorgegaan met hun activiteiten. Mensen kunnen nog steeds rechtstreeks met de vrijwilligersorganisaties contact opnemen. Dus Humanitas, Thuisadministratie Assen of Budgetsupport, of naar het spreekuur van de UBA